fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijePad cijena dionica na svjetskim berzama

Pad cijena dionica na svjetskim berzama

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene dionica na svjetskim berzama pale su i ove sedmice, usljed političkih nesigurnosti u Vašingtonu i neizvjesnosti u vezi trgovinskih odnosa između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine.

Na Vol stritu je Dow Jones prošle sedmice oslabio 0,4 odsto na 26.820 bodova, dok je S&P 500 skliznuo jedan odsto na 2.961 bod, a Nasdaq indeks 2,2 odsto na 7.939 bodova, prenosi Hrportfolio.

Najveći sedmični pad S&P 500 i Nasdaq indeksa od avgusta posljedica je političke nesigurnosti u Vašingtonu nakon što su zastupnici Demokratske stranke u Kongresu pokrenuli istragu za mogući opoziv predsjednika Donalda Trumpa.

Naime, izvještaj zviždača ukazuje na to da je Trump koristio svoj položaj da bi upleo Ukrajinu u predsjedničke izbore naredne godine, ugrožavajući nacionalnu sigurnost SAD-a.

Prijava zviždača odnosi se na telefonski razgovor u kojem je Trump tražio ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija da istraži Joea Bidena, najvjerovatnijeg kandidata demokrata na predsjedničkim izborima naredne godine, i njegova sina Huntera koji je radio za gasnu kompaniju u Ukrajini.

Trump tvrdi da nije učinio ništa loše, dok ulagači s oprezom čekaju dalji razvoj situacije.

Polovinom sedmice se činilo da napetosti popuštaju, jer je Trump kazao da bi dogovor mogao biti postignut prije nego što se očekuje, dok je kineski ministar vanjskih poslova kazao da je Kina spremna da kupuje više američkih proizvoda i da su američke vlasti pokazale dobru volju izuzevši brojne kineske proizvode s liste onih kojima će povećati carine.

Ipak, krajem sedmice ulagače je zabrinulo pisanje medija kako Trump razmatra mogućnost brisanja dionica kineskih kompanija s američkih burzi, kao dio nastojanja da se smanje američke investicije u firme iz Kine.

Zbog toga su pale cijene dionica kineskih kompanija, kao što su Alibaba Holding i Baidu, a ojačala su strahovanja od novog rasta napetosti između Vašingtona i Pekinga.

Trgovinski pregovori između SAD-a i Kine trebalo bi da se nastave 10. i 11. oktobra u Vašingtonu.

I na većini evropskih berzi cijene akcija su pale. Londonski FTSE indeks je ojačao 1,1 odsto na 7.426 bodova, ali je frankfurtski DAX skliznuo 0,7 odsto na 12.380 bodova, a pariski CAC 0,9 odsto na 5.640 bodova.

I na Tokijskoj berzi Nikkei indeks je pao, 0,9 odsto na 21.878 bodova.

Najčitanije