fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPad cijena nafte ispod 60 USD

Pad cijena nafte ispod 60 USD

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod 60 USD, jer vodeći proizvođači nijesu najavili još značajnije smanjenje snabdijevanja, a dolar je ojačao prema euru nakon najave novih monetarnih podsticaja u eurozoni.

Na londonskom tržištu cijena barela je pala 1,2 USD u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 59,61. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 96 centi nižoj cijeni, od 54,79 USD, prenosi Hrportfolio.

Tržišta je poljuljao izvještaj agencije Bloomberg prema kojem američki predsjednik Donald Trump razmatra ublažavanje sankcija Iranu kako bi odobrovoljio Teheran i podstakao iransku stranu da prihvati njegov predlog o sastanku s iranskim predsjednikom Hasanom Rouhanijem do kraja mjeseca.

Ublažavanje sankcija značilo bi veći iranski izvoz nafte, čime se pažnja tržišta preusmjerila na snabdijevanje. Uprkos očekivanjima da bi vodeći proizvođači iz Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i grupe nezavisnih predvođenih Rusijom na sastanku u Abu Dhabiju mogli signalizirati još značajnije ograničenje snabdijevanja, ta odluka je odgođena.

Novi saudijski ministar energetike princ Abdulaziz bin Salman rekao je da odluka neće biti donesena prije početka decembra i redovnog sastanka OPEC-a i njegovih saveznika.

On je dodao i da će Saudijska Arabija nastaviti da smanjuje proizvodnju i više nego što se obvezala sporazumom iz novembra prošle godine. To smanjenje trenutno neutralizuje veća proizvodnja Nigerije, Iraka i Rusije, koja premašuje dogovorene kvote.

OPEC i njegovi saveznici zaključili su da su zalihe nafte u industrijskim zemljama i dalje iznad petogodišnjeg prosjeka.

Upravo je spuštanje zaliha prema petogodišnjem prosjeku bilo cilj dogovora proizvođača u novembru o smanjenju snabdijevanja za 1,2 miliona barela dnevno.

Raspoloženje na tržištu dodatno je prigušila procjena Međunarodne agencije za energetiku (IEA) da će povećanje američke proizvodnje donijeti značajan višak na tržištu u narednoj godini i da će izazov upravljanja tržištem biti teška zadaća i u sljedećoj godini.

Dodatni pritisak na cijene stvorio je jači dolar. Zelena je novčanica ojačala prema euru nakon novih podsticajnih mjera Evropske centralne banke koja je dodatno snizila kamatne stope na depozite, a najavila je i ponovno pokretanje programa kupovine imovine u vrijednosti 20 milijardi EUR mjesečno od početka novembra.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u srijedu iznosila 62,08 USD, što znači da je pala 66 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Najčitanije