fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPad cijena nafte na sedmičnom nivou 

Pad cijena nafte na sedmičnom nivou 

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte na svjetskim tržištima prošle sedmice su pale više od pet odsto, što je njihov najveći sedmični gubitak od kraja maja, a posljedica je strahovanja da će usporavanje rasta svjetske ekonomije izazvati slabljenje potražnje za energentima.

Na londonskom tržištu cijena barela je prošle sedmice pala 5,5 odsto na 62,47 USD, a na američkom sedam odsto na 55,63 USD, prenosi SEEbiz.

To je posljedica strahovanja ulagača da će usporavanje rasta globalne ekonomije izazvati slabljenje potražnje za energentima.

Posljednji makroekonomski pokazatelji iz Kine i Sjedinjenih Američkih Država (SAD), dva najveća potrošača sirovina u svijetu, prilično su solidni, ali rast tih ekonomije ipak usporava. Zbog toga analitičari i institucije smanjuju procjene o potražnji za naftom.

Tako je prošle sedmice Međunarodna agencija za energetiku (IEA) signalizirala da će sniziti procjenu rasta potražnje za naftom u ovoj godini na 1,1 milion barela dnevno, s dosad procijenjenih 1,2 miliona barela.

Razlog tome je posustajanje svjetske ekonomije pod uticajem američko-kineskog trgovinskog sukoba, kazao je izvršni direktor te agencije Fatih Birol.

On je dodao da bi IEA mogla dodatno sniziti procjenu ako iz globalne privrede, posebno Kine, stignu novi znaci slabljenja aktivnosti.

S druge strane, podršku cijenama pružaju napetosti između Irana i zapadnih zemalja u Persijskom zalivu, kao i nedavna odluka Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) o produženju sporazuma o ograničavanju proizvodnje.

Nedavno su članice OPEC-a i grupa nezavisnih proizvođača na čelu s Rusijom odlučile da produže sporazum o ograničenju proizvodnje za 1,2 miliona barela dnevno do kraja marta iduće godine.

I dok OPEC ograničava proizvodnju, u SAD-u ona raste, pa se kreće oko najviših nivoa u istoriji. Na taj način SAD potkopava nastojanja OPEC-a da smanjenjem proizvodnje podržava rast cijena nafte.

Ipak, posljednjih mjeseci i američki proizvođači smanjuju broj aktivnih bušotinskih postrojenja.

Kompanija Baker Hughes objavila je u petak da je proše sedmice broj aktivnih postrojenja u SAD-u smanjen za četiri, na ukupno 779, najniži nivo od februara prošle godine. To pokazuje da neki proizvođači od početka godine smanjuju troškove, jer se više usmjeruju na povećanje zarade nego proizvodnje.

Najčitanije