fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPad cijena nafte prema 58 USD

Pad cijena nafte prema 58 USD

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte spustile su se u srijedu na međunarodnim tržištima prema 58 USD pod uticajem produbljivanja trgovinskih napetosti između Kine i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) koje podržava zabrinutost za rast svjetske ekonomije i za potražnju za energentima.

Na londonskom tržištu cijena barela pala je 70 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 58,26 USD. U utorak je zaključila trgovanje u minusu 89 centi. Na američkom tržištu barelom se u srijedu trgovalo po 38 centi nižoj cijeni, od 53,25 USD. U srijedu je zaključila trgovanje u minusu 1,06 USD, prenosi SEEbiz.

Tržišta zabrinjava eskalacija trgovinskog sukoba između SAD-a i Kine, zbog izglednih negativnih posljedica po svjetsku ekonomiju, a time i za potražnju za naftom.

Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je prošle sedmice novim carinama na kineski uvoz, a Kina je početkom ove sedmice odgovorila tolerisanjem slabljenja juana preko ključne granice od sedam juana za dolar.

Vašington je potom optužio Peking da manipuliše kursom kako bi ojačao konkurentnost domaće ekonomije.

“Na tržištu jača neizvjesnost u pogledu potražnje u predstojećem periodu, s obzirom na pogoršanje u trgovinskim razgovorima Kine i SAD-a”, konstatovali su analitičari banke ING.

Snizili su stoga procjenu cijene nafte u ovoj godini, ukazujući na zabrinutost za potražnju i predviđajući da će ponuda u prvoj polovini naredne godine nadmašiti potrošnju.

Trump je otklonio bojazni da bi se sukob SAD-a i Kine mogao otegnuti, ali njegove riječi nijesu umirile ulagače na azijskom tržištima dionica.

Neki analitičari upozoravaju da potražnja nije toliko slaba da bi opravdala aktuelni pad cijena.

“Smatramo da je tržište nafte u fazi pretjerivanja. Potražnja nije dovoljno slaba da opravda aktuelno kretanje cijena. Pod pretpostavkom da ne bude recesije, potražnja za naftom trebala bi i dalje snažno rasti”, smatraju analitičari Commerzbanka.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) je objavila da je cijena barela referentne korpe nafte njezih članica u utorak iznosila 59,71 USD, što znači da je bila 83 centa niža nego prethodnog dana trgovanja.

Najčitanije