fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPad indeksa i prometa

Pad indeksa i prometa

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Pad indeksa i prometa obilježili su na Montenegroberzi sedmicu u kojoj je uhapšeno više službenika Poreske uprave i Ministarstva finansija, zbog sumnje da su zloupotrebom položaja oštetili državni budžet za 3,5 miliona EUR.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija, MNSE10, oslabio je skoro jedan odsto na 777,14 poena, a MONEX 0,6 odsto na 11.382,91 poen.

Promet, realizovan kroz 47 transakcija, iznosio je 289,9 hiljada EUR i bio je 25 puta manji od prošlosedmičnog, a najveći udio u njemu imale su dionice Hipotekarne banke.

Akcija Hipotekarne banke u petak je na berzi koštala 100 EUR.

Gubitke su zabilježile akcije Luke Bar osam odsto na 18,3 centa, Željezničke infrastrukture 2,8 odsto na 0,66 centi, Marine Bar 3,8 odsto na 2,02 EUR, Crnogorskog Telekoma dva odsto na 1,45 EUR i Jugopetrola neznatno na 10,8 EUR.

Dionice Hotelske grupe Budvanska rivijera i Crnogorskog elektroprenosnog sistema ostale su na prošlosedmičnom nivou od 6,37 EUR, odnosno 65 centi.

Trgovano je i akcijama Instituta, hotelskih preduzeća Primorje i Mimoza, kao i Jadran Perasta, koje su na kraju sedmice koštale 31 EUR, odnosno dva EUR, jedan EUR i 2,25 EUR. Dionice Plantaža, Port of Adrie i Kombinata aluminijuma u petak su koštale deset centi, devet centi i 0,2 centa.

Sedmicu je obilježila informacija da su službenici Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije u četvrtak, u nastavku akcije Klap, u Podgorici i Bijelom Polju uhapsili osam osoba, zbog osnovane sumnje da su izvršili krivična djela stvaranje kriminalne ogranizacije, zloupotreba službenog položaja i falsifikovanje isprave.

Oni su, uz krivične prijave, predati na dalju nadležnost Specijalnom državnom tužilaštvu.

Uhapšene su načelnica i rukovoditeljka odjeljenja za inspekcijski nadzor Poreske uprave, područne jedinice Podgorica, Stanislava Martinović i Rajka Simonović, kao i inspektorka Nevenka Đurović. Među uhapšenim su i bivša sekretarka i savjetnik u Ministarstva finansija, Marina Perović i Dragan Vujošević.

U akciji su uhapšeni i osnivač i izvršni direktor preduzeća Braća Kolić i Migi iz Bijelog Polja, Refad Kolić, osnivač i izvršna direktorka kompanije Trend Trade iz Podgorice Tamara Kovačević, kao i odgovorno lice podgoričke kompanije Okov Bojan Rašović.

Sedmicu je obilježila i najava ministra saobraćaja i pomorstva, Osmana Nurkovića, da će taj Vladin resor do kraja prve nedjelje februara raspisati tender za dostavljanje ponuda za zakup crnogorskih aerodroma.

On je kazao da je na pretkvalifikacioni tender za dodjelu koncesija stiglo sedam prijava, od kojih su četiri ispunile kriterijume i označene su kao kvalifikovani ponuđači.

„Sljedeći korak je priprema tenderske dokumentacije i poziv odabranim da dostave ponude. Cijeli taj prostupak bi trebalo da se završi do kraja prve nedjelje u februaru“, rekao je Nurković.

Kompanije Incheon International Airport Corporation, GMR Airports Limited, Groupe ADP Consorcium – TAV Havanlimanlari holding i Aeroports de Paris International i Corporation America Airports ispunile su pretkvalifikacione kriterijume za dodjelu koncesija za Aerodrome Crne Gore.

Brodarske kompanije Crnogorska i Barska plovidba uplatile su, kako su naveli njihovi predstavnici, prve ovogodišnje rate kredita kineskoj Eksim banci, od ukupno 4,74 miliona USD. Vlada je obezbijedila 4,43 miliona USD, dok je ostatak od 313,7 hiljada USD uplatila Barska plovidba iz sopstvenih sredstava.

Od početka otplate kredita za četiri broda tih kompanija do sada je kroz rate i učešće isplaćeno 53,64 miliona USD, od čega iz budžeta 34 miliona. Vlada je dala garancije brodarskim kompanijama za dobijanje tih kredita.

Ove sedmice je usvojen Agrobudžet za ovu godinu, koji iznosi 61 miliona EUR i veći je od prošlogodišnjeg za 8,3 miliona.

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Milutin Simović, rekao je da su tako izdašna sredstva samo jedan od konkretnih rezultata ostvarenog rasta ekonomije.

„Povećanje podrške iz evropskih fondova rezultat je ostvarenog napretka u evropskim integracijama i odgovorne politike koju sprovodi Vlada”, rekao je Simović na predstavljanju Agrobudžeta.

Najčitanije