fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPad indeksa i prometa na početku godine

Pad indeksa i prometa na početku godine

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Pad oba indeksa i prometa obilježili su na Montenegroberzi sedmicu koja je zbog božićnih praznika imala svega tri radna dana.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija, MNSE10, blago je oslabio u odnosu na posljednji dan prošle godine na 830,11 poena, a MONEX 1,2 odsto 10.713,63 boda.

Promet, realizovan kroz 31 transakciju, bio je 28 puta manji nego posljednjeg trgovinskog dana prošle godine i iznosio je svega 13,6 hiljada EUR.

Pale su akcije Solane “Bajo Sekulić” 15,4 odsto na 1,76 EUR, Jugopetrola 1,5 odsto na 11,57 EUR, Luke Bar 10,4 odsto na 16,12 centi i Plantaža 5,5 odsto 11,33 centi.

Rasle su dionice Crnogorskog Telekoma 2,5 odsto na 1,6 EUR.

Trgovano je i akcijama Budvanske rivijere, Barske plovidbe i Port of Adrije, koje su u petak koštale 6,6 EUR, odnosno 50 centi i 10,87 centi. Trgovano je i dionicama Kombinata aluminijuma koje koštaju 0,2 centa.

Odbor direktora Montenegroberze odlučio je sredinom sedmice da odloži izbor direktora i sekretara tog preduzeća, dok je za vršioca dužnosti privremenog direktora imenovao Mirka Markovića. Tim imenovanjem je omogućen nastavak poslovanja Montenegroberze u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima.

Iz Montenegroberze nijesu željeli da saopšte imena kandidata za funkciju izvršnog direktora i sekretara berze, niti onih koji su ušli u uži izbor, ali ni kada će biti izabran novi direktor.

Odbor je, kako su objasnili, odlučio da ne objavljuje imena kandidata, kao i da se izbor odloži za naredni period.

Ove sedmice je održana prva ovogodišnja aukcija državnih zapisa sa rokom dospjeća od 182 dana, vrijednih 18 miliona EUR, na kojij su svi prodati.

Ukupan iznos dostavljenih ponuda bio je 28 miliona EUR, dok je njihov rok dospjeća 15. jul.

Prošle godine održano je šest aukcija sa rokom dospjeća od 182 dana.

Sedmicu je obilježila ocjena viceguvernera Centralne banke (CBCG), Nikole Fabrisa, da bi crnogorska ekonomija u ovoj godini, nakon visokog prošlogodišnjeg rasta, trebalo da ostvari nešto nižu stopu, usljed jakog baznog efekta.

On je dodao da će prema prognozama CBCG stopa rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) u ovoj godini iznositi oko 3,5 odsto, kao i da će nosioci ekonomskog rasta biti turizam, energetika i građevinarstvo, dominantno usljed nastavka gradnje autoputa, turističkih i energetskih objekata.

Fabris je naveo i da je realno očekivati postepeni oporavak prerađivačke industrije i određeni rast poljoprivredne proizvodnje u funkciji uvozne supstitucije.

Najčitanije