fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPad indeksa i prometa

Pad indeksa i prometa

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Pad oba indeksa i prometa obilježio je na Montenegroberzi sedmicu u kojoj je Centralna banka (CBCG) odobrila Crnogorskoj komercijalnoj (CKB) preuzimanje Societe generale banke Montenegro.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija, MNSE10, blago je oslabio na 837,6 poena, a MONEX neznatno na 10.739,37 bodova.

Promet, realizovan kroz 81 transakciju, iznosio je svega 74,3 hiljade EUR, što je 34 puta manje nego prošle sedmice. Najveći udio u prometu imale su akcije Jugopetrola, koje su na sedmičnom nivou blago oslabile na 12,74 EUR.

Gubile su i dionice Port of Adrie devet odsto na 10,1 cent i Crnogorskog Telekoma 4,8 odsto na 1,6 EUR.

Rasle su akcije Luke Bar 2,7 odsto na 19 centi, kao i Crnogorskog elektroprenosnog sistema i Elektroprivrede blago na 68,5 centi, odnosno 3,88 EUR.

Trgovano je i dionicama Hotelske grupe Budvanska rivijera i Plantaža, koje su ostale na prošlosedmičnih sedam EUR, odnosno 11,1 cent.

Ne berzi je ove sedmice trgovano i akcijama Solane „Bajo Sekulić“, Poslovno logističkog centra Morača i Marine Bar, koje su u petak koštale dva EUR, odsnosno 2,15 EUR i 1,7 EUR.

Trgovano je i akcijama Atlas hotels grupe i Društva za menadžment poslove i upravljanje nekretninama MIG, koje koštaju 75,4 centa, odnosno 12 centi.

Sedmicu je obilježila odluka CBCG da odobri Crnogorskoj komercijalnoj banci preuzimanje sticanje kvalifikovanog učešća u akcijskom kapitalu Societe generale banke Montenegro.

Ekonomski analitičar Predrag Drecun smatra da će CKB preuzimanjem Societe Generale banke Montenegro biti ubjedljivo najveći igrač na crnogorskom bankarskom tržištu, sa preko trećine učešća u svim bitnim pokazateljima, što je donja granica monopola.

On je agenciji Mina-business kazao da upravo zbog toga regulator mora sa mnogo senzibiliteta pratiti kretanja na tržištu u novim okolnostima.

CKB je vrhovnoj monetarnoj instituciji krajem marta podnijela zahtjev za izdavanje odobrenja za sticanje kvalifikovanog učešća od 90,56 odsto u kapitalu Societe generale banke Montenegro.

CKB, crnogorska podružnica OTP banke, potpisala je krajem februara ugovor o kupovini 90,56 odsto akcijskog kapitala Societe Generale banke za 40,46 miliona EUR.

U petak je u Ministarstvu rada i socijalnog staranja održana sjednica Socijalnog savjeta na kojoj su socijalni partneri podržali predlog Vlade da minimalna zarada od 1. jula iznosi 222 EUR, a da se do kraja godine nastave pregovori o njenom povećanju do ciljanog iznosa, odnosno 50 odsto prosječne plate.

Ministar rada i socijalnog staranja, Kemal Purišić je nakon sjednice kazao da će korist od povećanja minimalne zarade na 222 EUR imati između 42 hiljade i 48 hiljada zaposlenih, što će bitno popraviti njihov socijalni status.

Sedmicu je obilježilo novo hapšenje visokih službenika Atlas banke, Marka Nikolića i Dijane Zečević. Oni su uhapšeni u okviru nove istrage koja se vodi zbog pronevjera u toj banci, odnosno zbog sumnji u sporne malverzacije oko tri miliona EUR depozita Aerodroma Crne Gore, koji se nalazio u Atlas banci.

Atlas grupa je krajem sedmice podnijela krivičnu prijavu protiv guvernera Centralne banke, Radoja Žugića i bivše privremene upravnice u Atlas banci, Tanje Terić, jer su, kako je saopšteno, suprotno zakonu umanjili depozite za 21,8 miliona EUR.

“Postoje osnovi sumnje da su Žugić i Terić izvršili krivično delo zloupotrebe službenog položaja, dok je više NN osoba obavilo krivično djelo zloupotrebe službenog položaja”, navodi se u krivičnoj prijavi.

Najčitanije