fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPad indeksa na početku godine

Pad indeksa na početku godine

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Pad indeksa i skroman promet obilježili su prvu radnu sedmicu u ovoj godini na Montenegroberzi.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija, MNSE10, pao je 0,9 odsto na 770,41 poen, dok je MONEX oslabio 0,6 odsto na 11.333,67 poena.

Promet je ove sedmice, koja je zbog božićnih praznika imala svega dva radna dana, iznosio 15,53 hiljade EUR i bio je 187 puta manji u odnosu na promet s kraja prošle godine. Realizovan je kroz 13 transakcja.

Najveće učešće u broju transakcija i prometu imale su akcije Jugopetrola koje su oslabile 1,3 odsto na 10,56 EUR.

Gubile su i dionice Željezničke infrastrukture 8,4 odsto na 0,98 centi, Plantaža 7,4 odsto na deset, Crnogorskog elektroprenosnog sistema 0,7 odsto na 60,1 cent.

CGES je, dajući na raspolaganje trgovcima električne energije samo dio svog kapaciteta u podmorskom energetskom kablu između Crne Gore i Italije, već prihodovao oko tri miliona EUR, saopštila je predsjednica Odbora direktora te kompanije, Vesna Bracanović.

“Prva potvrda opravdanosti tog poduhvata je stigla već u decembru, sa puštanjem podmorskog kabla između Italije i Crne Gore u komercijalni rad, u kojem CGES raspolaže sa 200 megavati (MW). Dajući na raspolaganje trgovcima električne energije samo dio kapaciteta na toj novoj granici (70 MW), CGES je već na godišnjim aukcijama za ovu godinu prihodovao oko tri miliona EUR”, kazala je Bracanović u intervjuu Pobjedi.

Prema njenim riječima, to znači da je komercijalnom eksploatacijom trećine kapaciteta na novoj granici između Crne Gore i Italije, CGES prihodovao više od polovine ukupnog prihoda koji je ostvario u prošloj godini na već postojećim električnim granicama.

“Dosadašnji rezultati govore da projekat koji smo realizovali kroz strateško partnerstvo sa Ternom daje dobre rezultate, a nastavljamo dalje intenzivno da radimo na Transbalkanskom koridoru, odnosno 400 kV dalekovodu od Čeva do Pljevalja”, rekla je Bracanović.

Gubile su i akcije Hotelske grupe (HG) Budvanska rivijera i kompanije Sveti Stefan hoteli Budva, neznatno na 6,36 EUR odnosno 3,3 EUR.

Poskupila je akcija Swiss osiguranja, deset odsto na 1,54 EUR.

Cijena akcije Novog prvoborca ostala je nepromijenjena na 9,67 centi.

Akcijama Elektroprivede na početku godine nije trgovano. Ta elektro-energetska kompanija je, prema riječima nejnih predstavnika, ostvarila uspješnu poslovnu godinu u proizvodnom, finansijskom i investicionom pogledu.

Izvršni direktor EPCG, Igor Noveljić, kazao je agenciji Mina-business da je najbolja potvrda dobrog poslovanja nacionalne elektro-energetske kompanije to što EPCG već drugu godinu uzastopno isplaćuje dividendu akcionarima.

„Potvrda dobrog poslovanja je i činjenica da je EPCG zajedno sa firmama u svom vlasništvu – Rudnikom uglja i Crnogorskim elekrodistributivnim sistemom (CEDIS) i prošle godine, po osnovu poreza, prireza i raznih drugih naknada u državnu kasu uplatila oko 200 miliona EUR“, precizirao je Noveljić.

Prema njegovim riječima, EPCG i CEDIS su javnost već ubijedile da domaći menadžment može i mora da nastavi usješno poslovanje iz godine u godinu.

Sedmicu je obilježila vijest da je konzorcijum, koji čine kanadska kompanija Eviana Health Corporation, Montenegro Bio Science i Ramel, proglašen prvorangiranim na javnom pozivu koji je Prijestonica Cetinje raspisala za davanje u zakup nepokretnosti bivšeg Oboda.

Iz Komisije Prijestonice Cetinje za sprovođenje postupka za davanje u zakup nepokretnosti saopšteno je da je konzorcijum ispunio sve uslove koji su bili predviđeni javnim pozivom, te da drugih ponuda nije bilo.

Kako je navedeno u dostavljenom biznis planu, konzorcijum će se baviti uzgojem industrijske konoplje i ekstrakcijom ulja cannabidiol (CBD) iz suvog cvijeta industrijske konoplje za industrijske i prehrambene svrhe u skladu sa Zakonom o sprječavanju zloupotrebe droga.

Sjeme koje će se koristiti za sjetvu konoplje ispunjavaće zahtjeve zakona o sprječavanju zloupotrebe droga, sjemenskom materijalu poljoprivrednog bilja, kao i o zaštiti biljnih sorti. Uvezeno sjeme i cvijet konoplje kontrolisaće se u skladu sa Zakonom o sprječavanju zloupotrebe droga, i u skladu sa drugim zakonima iz oblasti fitosanitarnih poslova.

Sedmicu je obilježila i vijest da je Specijalno državno tužilaštvo (SDT) podnijelo sudiji za istragu optužnicu protiv odbjeglog biznismena Duška Kneževića, bivšeg sekretara Vrhovnog državnog tužilaštva, Nenada Vujoševića, kao i troje službenika Atlas banke.

Optužnica je podnijeta zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije i pranje novca.

Najčitanije