fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijePad indeksa na svjetskim berzama

Pad indeksa na svjetskim berzama

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Berzanski indeksi pali su u srijedu na Vol stritu, jer ulagači nijesu voljni znatnije da mijenjaju pozicije zbog neizvjesnosti u vezi trgovinskih odnosa između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine.

Dow Jones je oslabio 0,17 odsto na 26.004 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,2 odsto na 2.879 bodova, a Nasdaq indeks 0,38 odsto na 7.792 boda, prenosi Hrportfolio.

Na najvećoj svjetskoj berzi ulagači su bili oprezni nakon što su od početka juna cijene dionica skočile više od četiri odsto, najviše zahvaljujući nadi ulagača da će zbog usporavanja rasta ekonomije američka centralna banka uskoro smanjiti ključne kamatne stope.

U prilog tome idu i podaci o slabljenju inflatornih pritisaka, što Fedu otvara prostor za smanjenje cijene novca.

Pozitivno je na tržište posljednjih dana uticao i nedavni dogovor između SAD-a i Meksika, prema kojem će Meksiko preduzeti veće napore za sprječavanje dolaska nelegalnih imigranata iz centralne Amerike u SAD, dok je Vašington odustao od uvođenja carina na uvoz iz te zemlje.

Ulagači su u posljednja dva dana oprezni jer nema pomaka u trgovinskim pregovorima između SAD-a i Kine. Predsjednik SAD-a Donald Trump kazao je da ima osjećaj da bi se dogovor mogao postići, ali je ponovo je zaprijetio carinama u slučaju da se ne postigne.

Trump je ranije poručio da ga ne zanima trgovinski dogovor ako Kina ne pristane na četiri od pet glavnih tačaka, koje nije naveo.

On je dodao da je spreman dodatno da poveća carine na kineski uvoz ako ne bude napretka u razgovoru s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom krajem juna na sjednici grupe G20 najvećih svjetskih ekonomija.

Kineski mediji pišu da će Peking oštro uzvratiti ako SAD nastavi da podiže tenzije i da se ne žuri da obnovi trgovinske pregovore.

I na evropskim berzama cijene dionica su u srijedu pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,42 odsto na 7.367 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,33 odsto na 12.115 bodova, a pariski CAC 0,62 odsto na 5.374 boda.

Najčitanije