fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPad indeksa zbog obnovljenih napetosti na relaciji SAD-Kina

Pad indeksa zbog obnovljenih napetosti na relaciji SAD-Kina

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Indeksi na Wall Streetu oštro su pali zbog novog rasta napetosti između Vašingtona i Pekinga, pa ulagače nije umirila ni poruka iz američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed) da je otvoren za dalje smanjenje kamatnih stopa.

Dow Jones skliznuo je 313 bodova ili 1,19 odsto, na 26.164 boda, dok je S&P 500 potonuo 1,56 odsto, na 2.893 poena, a Nasdaq indeks 1,67 odsto, na 7.823 boda, prenosi SEEbiz.

Oštar pad tih indeksa je posljedica novog rasta napetosti između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine uoči nastavka trgovinskih pregovora u Vašingtonu 10. i 11. oktobra.

Američka vlada proširila je ‘crnu’ listu kineskih kompanija koje ne mogu kupovati komponente američkih proizvođača bez posebne dozvole američke vlade, a na tu su listu uvršteni neki od vodećih kineskih tehnoloških start-upova.

Uz to, Vašington je uveo vizne restrikcije za zvaničnike kineske vlade i Komunističke partije koje smatra odgovornim za zlostavljanje muslimanske manjine u provinciji Xinjing.

Agencija Bloomberg objavila je da Vašington nastavlja s naporima usmjerenima na ograničavanje odliva kapitala u Kinu, dok South China Morning Post piše kako je Kina smanjila očekivanja uoči pregovora u Vašingtonu.

„Tržište je palo zbog negativnih vijesti uoči nastavka trgovinskih pregovora”, kazao je strateg u firmi SunTrust Advisory Services, Keith Lerner.

Trgovinski sukob između SAD-a i Kine traje već više od godinu, pri čemu su obje strane povećale carine, što je negativno uticalo na međunarodno trgovanje i izazvalo usporavanje rasta obje ekonomije.

Zbog toga ulagače nijesu umirili ni komentari predsjednika Feda, Jerome Powella u kojima sugeriše da je Fed otvoren za dalje smanjenje kamatnih stopa i druge mjere za podsticanje ekonomije.

To je samo učvrstilo uvjerenje ulagača da će Fed zbog usporavanja rasta ekonomije već u oktobru ponovo smanjiti ključne kamatne stope 0,25 postotnih bodova, treći put ove godine.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene dionica su pale, a najviše u finansijskom sektoru, dva odsto.

I na evropskim berzama cijene dionica su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,76 odsto, na 7.143 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,05 odsto, na 11.970 poena, a pariski CAC 1,18 odsto, na 5.456 bodova.

Najčitanije

institut simo milosevic

Rakčević spreman da državi proda akcije Instituta Igalo za pet miliona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Privrednik Žarko Rakčević, koji je i jedan od manjinskih akcionara Instituta...