fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijePad industrijske aktivnosti u SAD-u spustio indekse

Pad industrijske aktivnosti u SAD-u spustio indekse

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene američkih dionica u utorak su pale, jer je investitore zabrinuo podatak o smanjivanju industrijske aktivnosti u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) prvi put od 2016. godine, što je još jedna loša vijest pored ostalih koje pristižu zadnjih mjeseci.

Dow Jones indeks potonuo je 285,26 bodova ili 1,08 odsto, na 26.118 bodova, dok je S&P 500 indeks bio u minusu 0,69 odsto, na 2.906 poena, a Nasdaq indeks 1,11 odsto, na 7.874 bodova, prenosi Hrportfolio.

Investitori su se povlačili iz rizičnije imovine nakon najnovijeg kruga carina koji su međusobno uveli SAD i Kina. Brine ih i to što još nije objavljen datum početka nove runde trgovinskih pregovora između predstavnika dvije najveće svjetske ekonomije, kako bi se počeo rješavati sad već dugotrajni trgovinski rat, koji je uzdrmao tržišta kapitala i pritisnuo globalnu privredu.

Pridodajući neizvjesnosti, Insitut za upravljanje nabavom objavio je da je indeks fabričke aktivnosti u SAD-u u avgustu pao na 49,1 bod, što je ispod očekivanja ekonomista – u prosjeku su očekivali 51,1 bod.

Izvršni direktor u FTSE Russellsu, Alec Young, kazao je da podatak o američkoj industrijskoj aktivnosti, kao ništa drugo, signalizuje da nove carine nijesu mogle stići u lošije vrijeme.

“To je loša vijest povrh svih loših vijesti. Zato su investitori toliko fokusirani na trgovinske pregovore. Ne samo da su splasnula očekivanja o tome da će SAD i Kina postići dogovor, nego je očito da se oni čak ne mogu dogovoriti niti oko datuma susreta”, rekao je Young.

On je dodao da raste i neizvjesnost oko Brexita. Britanski parlamentarci u utorak su spriječili premijera Borisa Johnsona u sprovođenju izlaska Velikie Britanije iz EU bez dogovora, a on je zauzvrat najavio da će zatražiti raspisivanje izbora.

Ranije objavljeni podaci ukazuju da su britanske građevinske kompanije u avgustu pretrpjele najveći pad novih narudžbina od finansijske krize zbog nervoze oko Brexita.

Najviše su se na udaru prodaja našle dionice kompanija koje su senzitivne na promjene u globalnoj trgovini, koje su u prosjeku izgubile 1,4 odsto na vrijednosti. S gubitkom od 1,3 odsto pratile su ih tehnološke dionice, koje su uveliko svojim prihodima izložene Kini.

Na svim američkim tržištima vlasnika je promijenilo 6,72 milijarde dionica, nešto manje nego je prosjek u zadnjih 20 trgovinskih dana od 6,99 milijardi.

Na evropskim berzama indeksi su takođe oslabili, pri čemu londonski Ftse 0,19 odsto, na 7.268 bodova, frankfurtski DAX 0,36 odsto, na 11.910 bodova, a pariski CAC 0,49 odsto, na 5.466 bodova.

Najčitanije