fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPad na Wall Streetu

Pad na Wall Streetu

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica znatno pale, nakon što su Sjedinjene Američke Države (SAD) zaprijetile carinama na uvoz niza proizvoda iz EU, a Međunarodni monetarni fond (MMF) smanjio procjene rasta globalne ekonomije.

Dow Jones oslabio je 190 bodova ili 0,72 odsto, na 26.150 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,61 odsto, na 2.878 poena, a Nasdaq indeks 0,56 odsto, na 7.909 bodova, prenosi Hrportfolio.

Nakon što su danima ti indeksi rasli, ulagače na najvećoj svjetskoj berzi pokolebala je poruka predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da će uvesti carine na 11 milijardi USD vrijedan uvoz proizvoda iz Evropske unije zbog nedozvoljenih subvencija Airbusu.

Prije toga, Kancelarija američkog trgovinskog predstavnika (USTR) objavila je popis proizvoda iz EU, u rasponu od komercijalnih aviona do mliječnih proizvoda i vina, na koje bi se uvele dodatne carine.

USTR naveo je u saopštenju da je Svjetska trgovinska organizacija (WTO) više puta utvrdila da su subvencije EU za Airbus izazvale negativne učinke po SAD. Pritom procjenjuje da šteta od subvencija doseže 11 milijardi USD u trgovini svake godine.

To je izazvalo strahovanja ulagača od novog carinskog rata, iako još nijesu završeni ni trgovinski pregovori između SAD-a i Kine.

„Prijetnje carinama na proizvode iz EU iznenadile su ulagače upravo u vrijeme kada se rješavaju trgovinska pitanja između SAD-a i Kine”, kazao je predsjednik firme Chase Investment Counsel, Peter Tuz.

A trgovinske napetosti, zajedno s mogućim Brexitom bez dogovora, glavni su razlozi zbog kojih je MMF snizio procjene rasta globalne ekonomije u ovoj godini s prethodnih 3,5 na 3,3 odsto.

Prošle godine je, procjenjuje se, svjetska privreda porasla po stopi od 3,6 odsto.

Ulagači su oprezni i zbog toga što krajem sedmice počinje sezona objave kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija, a u anketi Reutersa analitičari procjenjuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju biti 2,5 odsto manje nego u istom prošlogodišnjem periodu.

Ukoliko se pokažu te procjene tačnim, bio bi to prvi pad zarada od 2016. godine, što je uglavnom posljedica usporavanja rasta globalne ekonomije.

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, u njih devet cijene dionica su pale, dok su rast zabilježili samo komunalni i komunikacioni sektor.

Najviše je pao industrijski sektor, 1,4 odsto. Pritom je među najvećim gubitnicama ponovno bila dionica Boeinga, s padom cijene daljih 1,5 odsto.

Dan prije cijena Boeinga potonula je više od četiri odsto, jer je ta kompanija najavila smanjenje proizvodnje 737 MAX aviona, nakon dvije katastrofalne nesreće tog modela aviona.

Na oprez ulagača ukazuje ispodprosječni obim trgovanja. Na američkim berzama vlasnika zamijenile 6,3 milijarde dionica, dok je prosječni dnevni obim u posljednjih 20 dana iznosio 7,26 milijardi.

I na evropskim berzama cijene dionica su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,35 odsto, na 7.425 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,94 odsto, na 11.850 poena, a pariski CAC 0,65 odsto, na 5.436 bodova.

Najčitanije

Zavod za zapošljavanje

Usvojen Program rada za ovu godinu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Upravni odbor (UO) Zavoda za zapošljavanje (ZZZ) usvojio je danas Program...