fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryPad nivoa nekvalitetnih kredita

Pad nivoa nekvalitetnih kredita

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Nekvalitetni krediti i kamatne stope nastavljaju tendenciju pada, dok je profit na nivou sistema na kraju avgusta iznosio 46 miliona EUR, saopšteno je na sastanku guvernera Centralne banke (CBCG), Radoja Žugića sa glavnim izvršnim direktorima banaka.

Žugić je na danas održanom sastanku sa glavnim izvršnim direktorima banaka koje posluju u Crnoj Gori i predstavnicima Udruženja banaka saopštio da bankarski sistem karakterišu pozitivni trendovi parametara likvidnosti, solventnosti i profitabilnosti.

„Uz rekordni nivo aktive, u iznosu od 4,5 milijardi EUR, posebno pozdravljamo ostvareni rast kapitala od 18,2 odsto u periodu od decembra prošle godine do avgusta, koji direktno doprinosi zdravlju i otpornosti bankarskog sektora“, rekao je Žugić.

Na sastanku je bilo riječi o implementaciji provjere kvaliteta aktive bankarskog sistema u Cnroj Gori /Asset Quality Review/ (AQR), planirane za narednu godinu.

Banke su, kako je saopšteno iz CBCG, pozdravile proaktivnost CBCG, u smislu njihovog blagovremenog informisanja, što ostavlja duži vremenski period za pripremu za predstojeće aktivnosti.

Prisutni su se saglasili u ocjeni da će implementacija AQR-a doprinijeti adekvatnijem vrednovanju kolaterala u postupku klasifikacije aktive i izdvajanju rezervacija za potencijalne gubitke u bankama, što će ukupan bankarski sektor učiniti još stabilnijim i otpornijim.

“S obzirom na to da je riječ o projektu koji je izuzetno zahtjevan sa aspekta finansijskih i stručnih kapaciteta, dogovorena je tijesna koordinacija i saradnja između CBCG i banaka, kao i neposredna razmjena iskustava između pojedinačnih banaka kako bi svi potencijalni izazovi bili lakše i brže savladani”, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije