fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijePad tehnološkog sektora pritisnuo indekse

Pad tehnološkog sektora pritisnuo indekse

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Vol stritu u ponedjeljak su cijene dionica pale zbog trgovinskih napetosti između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine, a pod najvećim pritiskom bili su tehnološki i sektor proizvođača čipova zbog restrikcija koje je Vašington nametnuo kineskom Huaweiu.

Dow Jones oslabio je 0,33 odsto na 25.679 bodova, S&P 500 skliznuo je 0,67 odsto na 2.840 poena, a Nasdaq indeks 1,46 odsto na 7.702 boda, prenosi HRportfolio.

Pad indeksa drugi dan zaredom posljedica je strahovanja ulagača od daljnjeg rasta napetosti u trgovinskim odnosima između SAD-a i Kine.

Nakon što je prošle sedmice SAD uvrstio Huawei na listu kompanija koje ne mogu da kupuju komponente i tehnologiju od američkih kompanija bez dozvole vlade, u nedjelju je Alphabetov Google objavio da počinje da otkazuje saradnju sa Huaweiem.

I drugi američki tehnološki divovi, među ostalim, Intel i Qualcomm, objavili su da neće prodavati čipove kineskoj kompaniji do daljnjih uputa vlade.
Zbog toga se pod pritiskom našao cijeli sektor proizvođača poluvodiča, pa je PHLX indeks tog sektora, koji obuhvata 30 kompanija, potonuo četiri odsto.

S&P indeks tehnološkog sektora skliznuo je, pak, više od dva odsto, pa je bio najveći gubitnik među 11 najvažnijih sektora tog indeksa.

Strateg u kompaniji State Street Global Advisors, Michael Arone, kazao je da je tehnološki sektor veliki pokretač tržišta kapitala, pa je zabrinutost zbog mogućeg usporavanja tog sektora loše uticala na raspoloženje ulagača.

„Ova nestabilnost tržišta direktna je posljedica prijetnji predsjednika SAD-a Donalda Trumpa Huaweiju”, kaže Arone.

Dodaje da je problem u tome što kratkoročno nema zakazanih razgovora o trgovini između SAD-a i Kine od kojih bi se moglo očekivati rješenje problema.

A na daljnje zaoštravanje sukoba između SAD-a i Kine ukazuje poruka Pekinga da SAD gaji “ekstravagantna očekivanja” u vezi sa trgovinskim dogovorom.

Portfelj menadžer u kompaniji Washington Crossing Advisors, Chad Morganlander, rekao je da je politički rizik sada postao poslovni rizik i da bi to moglo značajno da utiče na očekivanja u vezi sa zaradama mnogih tehnoloških kompanija.

Početkom maja berzanski indeksi na Vol stritu dostigli su najviše nivoe u istoriji, ali od tada su zbog napetosti između SAD-a i Kine potonuli oko četiri odsto, pa su na putu najvećeg mjesečnog gubitka od rasprodaje u decembru prošle godine.

Na evropskim berzama cijene dionica u ponedeljak su pale.

Londonski FTSE indeks oslabio je 0,51 odsto na 7.310 bodova, frankfurtski DAX je skliznuo 1,61 odsto na 12.041 poen, a pariski CAC 1,46 odsto na 5.358 bodova.

Najčitanije