fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryPejović: KAP plaća najskuplju struju u Evropi

Pejović: KAP plaća najskuplju struju u Evropi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Kombinat aluminijuma Podgorica (KAP) plaća najskuplju struju u Evropi, kazao je vlasnik te fabrike, Veselin Pejović i dodao da bi uskoro trebalo da se sa predstavnicima Elektroprivrede (EPCG) dogovori oko uslova za narednih nekoliko godina.

Električnu energiju KAP plaća 52 EUR po megavat-satu, od čega 38,9 EUR EPCG, četiri EUR za prenos Crnogorskom elektroprenosnom sistemu, dok ostatak ide na PDV.

Pejović je Danu kazao da trogodišnji ugovor s EPCG ističe krajem godine i da će u junu ili julu sjesti sa predstavnicima EPCG kako bi se dogovorili oko uslova u narednih nekoliko godina.

„Plaćam najskuplju struju u Evropi. Mjesečni račun za struju za mart, koji plaćam Elektroprivredi je 2,2 miliona EUR, dok se račun za prenos kreće od 200 do 230 hiljada EUR. Talum u Sloveniji ima subvencije od države i plaća 32 EUR struju, dok u Njemačkoj aluminijumske fabrike plaćaju 22 EUR”, rekao je Pejović tokom nedavnog obilaska fabrike.

Pejović je kazao da je u KAP od kada ga je preuzeo, polovinom 2014. godine, uložio između 36 i 40 miliona EUR, ali da uprkos tolikim ulaganjima fabrika i dalje posluje sa minusom.

Da bi KAP prvo doveo na nulu, pa od njega napravio profitabilno preduzeće, Pejović je rekao da će do kraja godine otvori fabriku silumina, a početkom 2021. godine planira i otvaranje fabrike bileta.

“U fabrici silumina planiram proizvodnju od 30 hiljada, u fabrici bileta 70 hiljada tona, dok u Elektrolizi, nakon remonta još 90 ćelija, očekujem proizvodnju od 60 hiljada tona, što je ukupno 160 hiljada tona godišnje. Sada je proizvodnja u Elektrolizi od 36 do 40 hiljada tona godišnje. KAP je sada u minusu, ne može biti u plusu. Sve ovo radim, otvaram nove fabrike i pogone, kako bi ga doveo na zelenu granu”, rekao je Pejović.

Cilj je, kako je naveo, da u krugu KAP-a bude deset do 15 fabrika koje će da prerađuju aluminijum.

Sa fabrikom silumina i bileta i 100 hiljada tona proizvodnje u samo te dvije fabrike imaće izvoz od 300 miliona USD.

“Nema kombinata u svijetu koji može da se održi funkcioniše bez prerade, odnosno sa elektrolizom i proizvodnjom ingota”, naglasio je Pejović.

Na pitanje zašto je dosad uložio samo 40 miliona EUR, s obzirom na to da je prilikom kupovine KAP-a najavio da će do ove godine uložiti 76 miliona, on kazao je da je jedan od razloga taj što nije mogao da se upiše na imovinu koju je kupio.

“Kad sam uzeo KAP mislio sam da mogu da prevedem imovinu i da sam vlasnik jedan kroz jedan. Međutim, tek nedavnom odlukom Savjeta za privatizaciju je sve riješeno. Četiri godine sam se borio sa velikim mukama i održao sam KAP u najgorem periodu od nastanka aluminijumske industrije”, rekao je Pejović.

Kazao je i da nema namjeru da prodaje KAP.

“Nema potrebe da prodajem KAP. Ovo će da ostane i posle mene, samo u novom ruhu, ne onako kako sam ga zatekao, već po evropskim standardima”, zaključio je Pejović.

Najčitanije