fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPlaćanje gotovinom odlazi u istoriju

Plaćanje gotovinom odlazi u istoriju

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Plaćanje gotovinom usporava ekonomske aktivnosti i održava sivu ekonomiju, zbog čega polako odlazi u istoriju, piše Pobjeda.

Iz Ministarstva finansija su, odgovarajući na pitanje podgoričkog lista da li i Crna Gora treba da slijedi primjer Sjeverne Makedonije, koja je nedavno ograničila plaćanje u kešu do 500 EUR, kazali da do sada nijesu imali inicijativu za ograničavanje, odnosno limitiranje transakcija u gotovini.

Generalni sekretar Udruženja banaka (UBCG), Bratislav Pejaković, je rekao da se treba pripremiti na trend da će gotovina polagano iščezavati, jer države u tom dijelu imaju vrlo ograničene mogućnosti praćenja novčanog prometa.

“Sjeverna Makedonija je unijela ograničenje u Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma. Umjesto keša, kupci robe i usluga u vrijednosti većoj od 500 EUR mogu koristiti isključivo kartice i plaćanje preko računa u bankama”, naveo je Pejaković.

Obrazloženje te odluke je u smanjenju sive ekonomije.

Pejaković je saopštio da Crna Gora praktikuje sva pozitivna iskustva, što ne znači da treba da uvodi jača ograničenja od onih koja važe u Evropskoj uniji (EU).

Profesor na Fakultetu za menadžment, Vasilije Kostić, smatra da se savremeni platni promet nepovratno kreće u pravcu istiskivanja gotovine.
To je, kako je rekao, i intencija EU, odnosno njenih organa.

“Smatram da je od samih nastojanja da se gotovina isključi iz platnog prometa važnija prirodna tendencija sistema da se kreće u tom pravcu – dakle evolutivna promjena naspram konstruktivne promjene”, kazao je Kostić.

Savremeni platni promet prati dinamičnu promjenu u odvijanju ekonomskih aktivnosti, ubrzanih do nevjerovatnih granica mogućnostima informacionih i telekomunikacionih tehnologija.

“Stoga svako usporavanje, a to izaziva plaćanje gotovinom, mora da bude zamijenjeno bezgotovinskim – elektronskim načinom plaćanja. Ipak, potreba za kešom i plaćanjem u kešu još ima svoje razloge, pa će tako neko vrije me funkcionisati”, saopštio je Kostić.

On je ocijenio da bi granica u raspolaganju gotovinom u cilju plaćanja morala biti direktni izraz karakteristika same ekonomije, njenog finansijskog sistema, odnosno obilježjima platnog prometa i ciljeva koji se određivanjem te granice žele postići.

Predsjednik skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, Predrag Sekulić, kazao je da je dobro što sve veći broj građana koristi bezgotovinsko plaćanje – kreditne kartice.

“Ali nijesam siguran da bi ograničavanje plaćanja gotovinom riješilo postojanje sive ekonomije. Uz to, veoma teško bi bilo odrediti koji je to limit za gotovinsko plaćanje. Ko je u sivoj zoni, naći će veoma lako način da ovaj propis izigra”, zaključio je Sekulić.

Najčitanije