fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryPlaniraju prinos od oko dvije hiljade tona

Planiraju prinos od oko dvije hiljade tona

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – U jednom od najvećih i najuređenijih voćnjaka u Crnoj Gori, firme Naše voće u nikšićkoj Župi, planiraju da sa budućim proširenjem u punom rodu dobiju prinos oko dvije hiljade tona jabuka.

Firma Naše voće posluje u okviru podgoričkog Veletexa, koji je 2017. godine, na 12. javnom oglasu kupio za 600 hiljada EUR 44 hektara plodne zemlje i imovinu nekadašnje Zemljoradničke zadruge Župa u stečaju.

Izvršni direktor firme Naše voće, Milan Golubović, rekao je agenciji Mina-business da bi prinos od oko dvije hiljade tona bio dovoljan da se pokrije od 20 do 25 odsto tržišta Crne Gore.

On je naveo da je na 11 hektara tokom prošle godine, računajući i 2018, zasađeno 55 hiljada sadnica jabuka sorti gala, zlatni i crveni delišes i grensmit, a sredstva su obezbijeđena i uz pomoć Ministarstva poljoprivrede i IPARD-a.

“Očekujemo rod od oko 60 tona po hektaru. Plan je da se za tri godine zasadi pet hektara trešnje i još 17 hektara jabuka”, rekao je Golubović.

Svi proizvodi Našeg voća plasiraju se, kako je precizirao, isključivo na tržištu Crne Gore.

U toj firmi, koju nadležni u nikšićkoj Opštini i državi navode kao primjer uspješnosti, planiraju i da počnu da se bave preradom voća.

”Konkurisali smo za sredstva iz IPARD programa za izgradnju modernog prerađivačkog objekta i planiramo da tu investiciju, vrijednu 1,5 miliona EUR, realizujemo za dvije godine. Mašina koja će cijediti i prerađivati bistri, cijeđeni sok imaće kapacitet 500 litara na sat”, precizirao je Golubović.

On je naveo da planiraju i druge investicije, koje će pokrenuti upravo u Nikšiću.

U Našem voću ističu dobru saradnju i podršku od Ministarstva poljoprivrede i njihove savjetodavne službe sa kojom su prošle godine organizovali edukativne radionice i realizovali posjetu voćara sa sjevera Crne Gore voćnjaku u Župi.

”Dobru saradnju imamo i sa Opštinom Nikšić i zahvalni smo lokalnoj upravi koja je u nama prepoznala ozbiljnog investitora”, rekao je Golubović.

U Našem voću radi šest zaposlenih i svi su iz nikšićke Župe, dok tokom berbe i rezidbe angažuju do 30 radnika, uglavnom, iz tog kraja.

Prema njegovim riječima, cilj im je i da formiraju još takvih zasada kod župskih domaćina, kako bi se bavili takvom intenzivnom proizvodnjom, od koje će imati najviše koristi, jer je to jedan od najisplativijih oblika zasada jabuke.

U okviru firme u Župi je otvorena i poljoprivredna apoteka Kalia, što je mještanima zbog približenog asortimana, olakšalo proljećnju sadnju.

Najčitanije