fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPočeće da odobravaju statuse ovlašćenog privrednog subjekta

Počeće da odobravaju statuse ovlašćenog privrednog subjekta

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Uprava carina ispunila je uslove za implementaciju instituta ovlašćenog privrednog subjekta (AEO) i može početi da izdaje odobrenja statusa privrednicima koji ispunjavaju propisane uslove, zaključila je validaciona misija CEFTA ugovornih strana.

Validacionu misiju, koja je održana u Podgorici, u organizaciji Njemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ), činili su predstavnici carinskih službi CEFTA ugovornih strana, kao i predstavnici Evropske komisije (EK) i CEFTA Sekretarijata u svojstvu posmatrača.

“Ovo je prva pilot validaciona misija koja je urađena u skladu sa konačnim tekstom odluke o uspostavljanju validacione procedure za međusobno priznavanje AEO programa za sigurnost i zaštitu, koju će CEFTA ugovorne strane usvojiti u decembru”, navodi se u saopštenju.

Uprava carina je validacionoj misiji predstavila AEO Program koji je uspostavila na osnovu međunarodno priznatih standarda.

Validaciona misija čestitala je Upravi carina na obavljenim pripremama, visokom profesionalizmu i uspostavljenim standardima, kapacitetima i procedurama za uspješnu implementaciju koncepta AEO.

“Koncept ovlašćenog privrednog subjekta zasniva se na partnerstvu između carinske službe i kompanija koje je uvela Svjetska carinska organizacija”, rekli su iz Uprave carina.

Preduzeća koji ispunjavaju široki spektar kriterijuma, na dobrovoljnoj osnovi treba da blisko sarađuju sa carinskom službom kako bi ostvarili zajednički cilj, odnosno sigurnost lanca snabdijevanja.

“To podrazumijeva da odnos između carinske službe i AEO treba da se zasniva na načelima transparentnosti, ispravnosti, korektnosti i odgovornosti”, dodaje se u saopštenju.

AEO Program, čiji je cilj da se poboljša sigurnost međunarodnog lanca snabdijevanja i omogući legitimna trgovina, otvoren je svim učesnicima u lancu snabdijevanja. Njime su obuhvaćena preduzeća ovlašćena za carinska pojednostavljenja (AEOC), sigurnost i zaštitu (AEOS) ili kombinaciju navedenih povlastica.

“Pojednostavljenje, ubrzavanje carinskih postupaka i smanjenje troškova poslovanja osnovne su prednosti sticanja statusa AEO, a što ima pozitivan uticaj na stabilnost poslovanja preduzeća, kroz tehnološka ulaganja, dobrovoljno pridržavanje bezbjednosnih propisa i podizanje standarda kvaliteta robe, čime se ostvaruju benefiti važni i za krajnjeg korisnika, odnosno građane”, rekli su iz Uprave carina.

Značajnu podršku tom projektu pružila je Njemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ).

Najčitanije