fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPočela da važe nova pravila Montenegroberze

Počela da važe nova pravila Montenegroberze

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Nova pravila Montenegroberze danas su počela da važe.

Iz Montenegroberze su kazali da su samim tim prestala da važe pravila iz avgusta 2012. godine, kao i Pravilnik o kotaciji iz septembra 2012.

Montenegroberza, shodno novim pravilima, organizuje i upravlja regulisanim tržištem, multilateralnom trgovačkom platformom – MTP ME tržište i multilateralnom trgovačkom platformom za emitente u razvoju – MTP GROW tržište.

Regulisano tržište čini berzansko i slobodno. Berzansko se dijeli na prime i standard tržište.

“MTP GROW tržište predstavlja razvojno tržište Montenegroberze, namijenjeno novoosnovanim akcionarskim društvima koja ne ispunjavaju dva ili više uslova za uključenje na slobodno tržište”, objasnili sui z Montenegroberze.

Na regulisanom i MTP GROW tržištu trguje se kontinuiranom metodom trgovanja, a na MTP ME aukcijskom metodom trgovanja.

Stupanjem na snagu novih pravila, do sada listirane hartije od vrijednosti na Montenegroberzi raspoređene su na nekoliko načina.

“Sve hartije od vrijednosti koje su bile raspoređene na A listi berzanskog tržišta raspoređene su na prime tržište, a sve one koje su bile raspoređene na B listi raspoređene su na standard”, kazali su iz Montenegroberze.

Sve hartije od vrijednosti koje su bile raspoređene na slobodno berzansko tržište raspoređene su na slobodno tržište, a sve one koje su bile raspoređene na podsegment slobodnog tržišta akcija raspoređene su na MTP ME tržište.

Najčitanije