fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijePodgorica i Tirana će intenzivirati saradnju

Podgorica i Tirana će intenzivirati saradnju

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora i Albanija imaju odlične političke odnose koji su najbolja osnova za uspostavljanje i produbljivanje saradnje između lokalnih uprava, posebno glavnih gradova Podgorice i Tirane, saopštio je podgorički gradonačelnik Ivan Vuković.

On je na sastanku sa ambasadorom Albanije, Ridi Kurtezijem rekao da su u fokusu gradske uprave projekti prekogranične saradnje koji se finansiraju iz IPA fondova.

“U tom dijelu postoji dosta prostora za saradnju i realizaciju konkretnih aktivnosti između Podgorice i albanskih gradova, u prvom redu Skadra i Tirane”, rekao je Vuković.

Sagovornici su se, kako je saopšteni iz PG Biroa, saglasili da Crna Gora i Albanija dijele zajedničku evroatlansku perspektivu i evropsku budućnost i da su uspjesi na tom putu zajednički uspjesi obje države i regiona u cjelini.

Vuković je Kurteziju saopštio da rukovodstvo Podgorice uskoro planira da posjeti Tiranu, kako bi razmijenili mišljenja i iskustva, posebno kada su u pitanju izazovi ubrzanog demografskog i infrastruktrurnog razvoja sa kojima se Podgorica i Tirana suočavaju posljednje dvije decenije.

Vuković je kazao da je zadovoljan i porastom broja albanskih turista u Crnoj Gori i Podgorici, i obratno, dodajući da je to dobar pokazatelj međusobnog uvažavanja i potrebe da se kao susjedi još više upoznajemo i učimo jedni od drugih.

Kurtezi je rekao da je zadovoljan odličnom komunikacijom i saradnjom dvije države, iskazujući uvjerenje da će se u narednom periodu takva praksa prenijeti i na nivo lokalnih zajednica, posebno glavnih gradova dvije države.

Kurtezi je ocijenio da je Podgorica grad koji se ubrzano i dinamično razvija, i da će kao građanin glavnog crnogorskog grada uložiti dodatan napor da se saradnja Tirane i Podgorice produbi u interesu dva grada i njenih građana.

On je kazao da je Podgorica primjer multietničkog sklada i suživota i dodao da albanska manjina u Podgorici i Crnoj Gori tome daje doprinos i ima obavezu da sa ostalim zajednicama zajednički radi na prosperitetu crnogorskog društva.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije

Sagledaće načine nastavka akcije ograničavanja cijena

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada će, nakon dublje analize, sagledati moguće načine nastavka akcije Limitirane...