fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPodgorica stimulativna za razvoj privrede

Podgorica stimulativna za razvoj privrede

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Glavni grad se trudi da bude kvalitetan i efikasan servis potrebama preduzeća koja posluju u Podgorici, u čemu mu podršku može pružiti Privredna komora (PKCG), ocijenili su njen predsjednik Vlastimir Golubović i gradonačelnik Ivan Vuković.

Vuković je kazao da crnogorska ekonomija raste, kao i da su prihodi kompanija sve veći.

“Posebno smo zadovoljni što značajan broj preduzeća posluje u Podgorici. Glavni grad se trudi da bude kvalitetan i efikasan servis njihovim potrebama, ubrzava administrativne procedure i vjerujem da su vidljivi rezultati takvog angažovanja”, naveo je Vuković.

On je, kako je saopšteno iz PKCG, na sastanku sa Golubovićem kazao da se u Podgorici realizuje intenzivna građevinska aktivnost.

“Kvalitetan ambijent za poslovanje prepoznaju brojni investitori, a Glavni grad se trudi da dodatno afirmiše povoljnosti poslovne zone, u čemu mu podršku može pružiti PKCG”, rekao je Vuković.

Vuković je naveo da je Glavni grad stabilan i održiv ambijent u finansijskom smislu, te najavio da će naredne godine imati najveći budžet do sada, u vrijednosti 93 miliona EUR.

Tokom sastanka su predstavljeni rezultati analize poslovanja kompanija koju je PKCG uradila za sve crnogorske opštine.

Prema podacima Poreske uprave (PU), završne račune za prošlu godinu u Podgorici je predalo 7,87 hiljada preduzeća, što je 12,4 odsto više u odnosu na 2017.

Na ovom području posluje 35,8 odsto svih aktivnih kompanija Crne Gore, koji zapošljavaju 62,5 hiljada osoba, 12,6 odsto više nego u 2017.

Oni su u prošloj godini iskazali prihod od 5,2 milijarde EUR, što je rast od sedam odsto. Njihova dobit je iznosila 354,5 miliona EUR i 15,6 odsto je veća u odnosu na 2017. godinu.

“Čestitam na dobrim rezultatima. Sam budžet koji planirate dovoljno govori o uspješnosti projekata koje ste realizovali tokom ove godine”, rekao je Golubović.

On je predstavio aktivnosti Komore na unapređenju regulatornog okvira, promociji privrede na sajmovima u okruženju i kroz projekte Dobro iz Crne Gore, Kupujmo domaće i Domaći ukusi. Jedna od značajnih aktivnosti asocijacije je i organizovanje poslovnih foruma u cilju povezivanja crnogorskih sa privrednicima iz okruženja i inostranstva.

“Pozivam predstavnike Glavnog grada da učestvuju u poslovnim forumima i stranim kompanijama prezentuju pogodnosti za poslovanje u Podgorici”, kazao je Golubović.

On je posebno apostrofirao značajnu ulogu Komore u reformi sistema obrazovanja i afirmaciji dualnog. Komora je u ovoj godini organizovala 63 edukativne aktivnosti, u kojima je učestvovalo 3,5 hiljada privrednika, od čega osam u saradnji sa Sekretarijatom za preduzetništvo Glavnog grada, sa 402 učesnika.

Golubović je pozvao na još intenzivniju međusobnu saradnju u ovoj oblasti.

On je dodao da postoji mogućnost brzog i efikasnog rješavanja privrednih sporova u Arbitražnom sudu pri Privrednoj komori, te preporučio Glavnom gradu da u ugovore koje sklapa uključi arbitražnu klauzulu.

Tokom sastanka su razmotreni i izazovi sa kojima se srijeću lokalna samouprava i privrednici, a ukazano je na pojedina zakonska rješenja čijim bi se unapređenjem moglo znatno doprinijeti razvoju poslovnog i investicionog ambijenta Podgorice.

Razgovorano je i o napretku Podgorice u implementaciji standarda za sticanje BFC sertifikata koje dobijaju opštine sa povoljnim poslovnim okruženjem.

Najčitanije