fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPodignuta optužnica protiv Kneževića

Podignuta optužnica protiv Kneževića

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Zamjenica glavnog specijalnog tužioca Lidija Vukčević podigla je optužnicu u predmetu Global karbon protiv odbjeglog biznismena Duška Kneževića, koji je označen kao organizator četvoročlane kriminalne grupe koja mu je svojim djelovanjem pribavila imovinsku korist od 1,9 miliona EUR.

Osim Kneževića, na optužnici su se našli bivši izvršni direktor Invest banke Montenegro (IBM), Zoran Nikolić i nekadašnji član odbora direktora te banke Predrag Dašić, izvršna direktorica Global karbona Biljana Bašović i dugogodišnja Kneževićeva saradnica u više kompanija u okviru grupe, Brankica Bašović, piše Pobjeda.

Biljana Bašović se tereti da je direktni izvršilac poslova kojim je oštećena IBM banka, a Nikolić, Dašić, Biljana i Brankica Bašović za zloupotrebu ovlašćenja u privrednom poslovanju u okviru kriminalne organizacije na čijem čelu je, kako Tužilaštvo osnovano sumnja, bio Duško Knežević.

Istragom je Tužilaštvo došlo do nepobitnih dokaza da je ta grupa od 2008. do 2017. godine, po uputstvima Kneževića, u više navrata realizovala njegove odluke kojim je preko kompanije Global karbon oštećen IBM.

Optužnica je podignuta u petak i predata Višem sudu u Podgorici nakon višemjesečne istrage koju je tužiteljka Vukčević vodila.

Status svjedoka saradnika u predmetu dobio je bivši izvršni direktor Atlas banke Đorđe Đurđić.

Istražitelji su došli do podataka koji ukazuju da je grupa, koju je predvodio odbjegli biznismen, za 1,9 miliona EUR oštetila firmu Global karbon čiji je osnivač IBM.

Knežević je davanjem pozajmice od milion EUR, koja nikada nije vraćena i kolaterala na više od 900 hiljada EUR za kredite povezanih kompanija, oštetio IBM banku.

Najčitanije