fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPodnijeli 560 predloga za uvođenje stečaja

Podnijeli 560 predloga za uvođenje stečaja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Poreska uprava (PU) je od početka godine Privrednom sudu podnijela ukupno 560 predloga za uvođenje stečajnog postupka kod poreskih obveznika čiji je ukupan dug iznosio 46,4 miliona EUR, saopštio je njen direkor, Miomir M. Mugoša.

„Među poreskim obveznicima za koje je predloženo otvaranje stečajnog postupka nalazi se 461 kojem su prethodno ukinuta rješenja o reprogramu poreskog potraživanja, čiji ukupni poreski dug iznosi 25,95 miliona EUR, kao i 99 poreskih obveznika koji nijesu bili u reprogramu, a kod kojih ostalim mjerama nije bilo moguće naplatiti dug u iznosu od 20,44 miliona“, rekao je Mugoša u intervjuu listu Dan.

On je dodao da su u PU odlučni da stečajni postupak predlože kod svih poreskih obveznika koji su izašli iz reprogama, a ne mogu da izmire dug, kao i kod ostalih kod kojih mjere naplate nijesu dale efekat.

Mugoša je kazao da je, primjenom Zakona o reprogramu poreskog potraživanja, PU do sada je prihodovala 53,8 miliona EUR zaostalog poreskog duga, pri čemu se 42,8 miliona odnosi na uplate preduzeća, 7,23 miliona na uplate građana, a 3,75 miliona na uplate javnih preduzeća s nivoa lokalne samouprave.

„U ovom trenutku stopa naplate reprogramirnih obaveza iznosi 72,77 odsto. Od početka godine PU sprovodi upravni postupak vezan za ukidanje 889 rješenja o reprogramu, i to za 595 građana i 294 preduzeća, a ukupna dospjela, a nenamirena potraživanja istih iznose oko 28,6 miliona EUR“, rekao je Mugoša.

Ukupan dospjeli poreski dug, prema analizi obavljenoj krajem prošle godine, iznosio je 397,4 miliona EUR, što predstavlja smanjenje od preko 190 miliona u protekle tri godine.

„Кada je u pitanju struktura dospjelog poreskog duga, najveći dio dospjelih neizmirenih obaveza odnosi se na poreze i doprinose na zarade zaposlenih, i to više od 40 odsto. Međutim, po tom osnovu je u protekloj godini zabilježeno značajno smanjenje dospjelog poreskog duga, što ukazuje da napori PU i ostalih službi da se unaprijedi poreska disciplina na tržištu rada postepeno daju rezultate“, ocijenio je Mugoša.

On je dodao da PU ulaže maksimalne napore da naplati najveći dio potraživanja, imajući u vidu da se preko 200 miliona EUR duga odnosi na poreske obveznike koji se prema kriterijumima Ministarstva finansija smatraju aktivnim.

„S druge strane, jedan značajan dio poreskog duga pripada poreskim obveznicima koji čak i više desetina godina ne obavljaju djelatnost i ne stiču nikakve prihode, te mogućnost naplate tih potraživanja ne postoji“, rekao je Mugoša.
(kraj) nar

Najčitanije

institut simo milosevic

Rakčević spreman da državi proda akcije Instituta Igalo za pet miliona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Privrednik Žarko Rakčević, koji je i jedan od manjinskih akcionara Instituta...