fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPodnijeli krivičnu prijavu protiv Mugoše

Podnijeli krivičnu prijavu protiv Mugoše

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Građanski pokret URA i Savez građana CIVIS podnijeli su danas krivičnu prijavu protiv bivšeg gradonačelnika Podgorice, Miomira Mugoše, jer je, kako tvrde, zloupotrebom službenog položaja državi i Glavnom gradu pričinio materijalnu štetu od najmanje 4,54 miliona EUR.

Izvršni direktor Građanskog pokreta URA, Zoran Mikić, kazao je da se u prilogu tužbe nalazi presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, kojom je utvrđeno da je Mugoša kompaniji KIPS nezakonito stopirao gradnju tržnog centra na Starom aerodromu.

„To je najmanji iznos koji će platiti građani Crne Gore, ako imamo u vidu da je KIPS najavio žalbu Velikom vijeću suda u Strazburu, a da se protiv Mugoše vode i drugi postupci pred domaćim sudovima“, rekao je Mikić.

On je podsjetio da je Glavni grad za otplatu dugova za posljednjih pet godina izdvojio 26,5 miliona EUR. Zabrinjavajuće je, smatra Mikić, što je najveći dio tog iznosa otišao na plaćanje sudskih sporova iz pitanja radnih odnosa, kao i sporova u postupku eksproprijacije zemljišta iz perioda kad je Glavnim gradom upravljao Mugoša.

„Sjećamo se nezakonitog smanjivanja zarade zaposlenima i izmjena ugovora o radu zbog čega je veliki broj zaposlenih tužio Glavni grad. Ako saberemo sve iznose iz raznih afera, dolazimo do podatka da su država i Glavni grad zbog bahatog, drskog i nezakonitog inaćenja Mugoše izgubili najmanje 70 miliona EUR, a taj iznos je vjerovanto i veći“, kazao je Mikić.

On je pozvao nadležnog tužioca da donese naredbu o sprovođenju istrage i da u istražnom postupku prikupi i druge neophodne podatke i dokaze koji bi morali rezultirati podzianjem otpužnice protiv Mugoše.

„Zbog ogromne štete nanijete državi i građanima neko mora da odgovara. Ako tužilaštvo i ovo prećuti, a ima sve dokaze crno na bijelo, onda je jasno da se pravda u Crnoj Gori mjeri debljinom koverte ili kvadratima poklonjenih stanova“, saopštio je Mikić.

Generalni sekretar CIVIS-a, Zoran Miljanić, pozvao je Tužilaštvo da pokrene postupak procesuiranja svih odgovornih u tom krivičnom djelu, jer smatra da Mugoša nije jedini odgovaran.

„Tri stepena u pravosuđu su radila na ovom predmetu i donijete su tri presude i na kraju je jedinu valjanu i pravno važeću presudu donio Strazbur“, naveo je Miljanić.

On je pozvao Glavni grad da objavi spisak dobitnika stanova po povlašćenim uslovima u vrijeme kad je Mugoša bio gradonačelnik.

„Osnovano sumnjamo da se među dobitnicima tih stanova nalaze i neki od sudija koji su presuđivali u nekim od postupaka protiv Mugoše“, rekao je Miljanić i dodao da je neophodno sprovesti finansijsku istragu Mugoše.

Najčitanije