fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryPodnijeto 1,13 hiljada predloga za uvođenje stečaja

Podnijeto 1,13 hiljada predloga za uvođenje stečaja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Privrednom sudu je prošle godine podnijeto 1,13 hiljada predloga za otvaranje stečaja u preduzećima, od čega je 763 sa jednim zaposlenim, navodi se u obrazloženju Predloga zakona o Fondu rada koji je ušao u skupštinsku proceduru.

Novi zakonski predlog, kako piše Pobjeda, radnicima čija preduzeća odu u stečaj omogućava da preko Fonda rada dobiju zaostale zarade uz uplatu doprinosa prije okončanja stečajnog postupka, što po važećem zakonu nije moguće.

Izračunati su i rashodi po osnovu novog zakona.

“Po osnovu neisplaćenih zarada i naknada zbog privremene spriječenosti za rad 795 hiljada EUR, naknade štete za neiskorišćeni godišnji odmor i isplate otpremnina zbog odlaska u penziju po 20 hiljada EUR. Iz sredstava Fonda izmirivaće se obaveze po osnovu naknade štete na osnovu odluke suda zbog povrede na radu ili profesionalnog oboljenja od 25 hiljada EUR godišnje”, navodi se u obrazloženju.

Kao rashod Fonda treba predvidjeti i uplatu doprinosa PIO za stečajce od 250 hiljada EUR.

Prihodi Fonda po osnovu doprinosa na teret poslodavca od 0,2 odsto na 28. novembar prošle godine iznosili su 2,9 miliona EUR, što znači da bi finansiranje Fonda u potpunosti bilo pokriveno iz sopstvenih prihoda.

Najčitanije

Real nakon jedanaesteraca eliminisao Mančester siti, u polufinalu sa Bajernom

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri madridskog Reala i Bajerna iz Minhena biće rivali u polufinalu...

SC Derbi u finalu