fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryPodrška projektima koji promovišu tradicionalnu crnogorsku kuhinju

Podrška projektima koji promovišu tradicionalnu crnogorsku kuhinju

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo turizma i održivog razvoja odlučilo je da podrži deset projekata koji promovišu tradicionalnu crnogorsku kuhinju i proizvode u Crnoj Gori i inostranstvu, sa ukupno 15 hiljada EUR.

Ministarstvo je donijelo odluke o odabiru projekata i dodjeli sredstava po više javnih poziva koji su u junu raspisani u okviru Programa podsticajnih mjera u oblasti turizma.

Jedan od javnih poziva se, kako se navodi na sajtu Ministarstva, odnosio na podršku subjektima koji promovišu tradicionalnu crnogorsku kuhinju i proizvode u Crnoj Gori i inostranstvu.

Programom i javnim pozivom za tu mjeru planiran je ukupan budžet u iznosu od 15 hiljada EUR.

Ministarstvo je dodijelilo sredstva za pokrivanje dijela troškova organizacije manifestacija i dijela plaćanja kotizacija nevladinoj organizaciji (NVO) Probaj domaće za projekat Probaj domaće iz Crne Gore i to 2,6 hiljada EUR.

Podržan je i projekat Mojkovačka čorbijada sa 1,5 hiljada EUR, zatim projekat pod nazivom Neophodnost većeg učešća domaćih proizvoda u ponudi sektora turizma i trgovine sa dvije hiljade, Ukusi Durmitora i Festival tradicionalnih proizvoda pljevaljskog kraja sa po 1,75 hiljada, kao i Stađunske fešte sa 1,5 hiljada EUR.

Podršku su dobili i projekti Međunarodni sajam etno hrane i pića, Montenegro food & wine teasting, Terra Madre, Salon de gusto 2020 i Regionalni tradicionalni sajam Dani poljoprivrednih proizvoda i domaće radinosti Petnjca 2019.

Najveći iznos sredstava koji se može odobriti je do 80 odsto opravdanih odnosno prihvatljivih troškova, dok je maksimalan iznos podrške četiri hiljade EUR.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma i NTO raspisali su 19. juna javni poziv za podsticajne mjere u turizmu, za koji će ukupno biti opredijeljeno 800 hiljada EUR.

Mjere bi trebalo da doprinesu unapređenju turističke ponude, povećanju prihoda u turizmu, produžetku sezone i povećanju zaposlenosti stanovništva.

Program uključuje šest mjera podrške.

Najčitanije

Čikago bez plej-ofa

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Čikaga poraženi su od Majamija 112:91 i ostali bez plej-ofa...