fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPodrška projektima za valorizaciju kulturnog turizma

Podrška projektima za valorizaciju kulturnog turizma

Tivat, (MINA-BUSINESS) – Vlada u potpunosti podržava projekte koji doprinose turističkom i ekonomskom razvoju Crne Gore, a posebno one koji se izvode uz puno poštovanje arhitektonske autentičnosti i doprinose valorizaciji kulturnog turizma, saopštio je državni sekretar u Ministarstvu turizma, Damir Davidović.

Delegacija koju su predvodili Davidović i sekretar Sekretarijata za razvojne projekte Dejan Medojević, razgovarala je danas sa menadžmentom i konsultantima kompanije OHM Mamula o rekonstrukciji tvrđave Mamula i glavnim radovima koji bi uskoro trebalo da počnu.

Davidović je kazao da Vlada i Ministarstvo podržavaju u potpunosti projekte koji se izvode uz puno poštovanje arhitektonske autentičnosti.

Kako je saopšteno iz kompanije OHM Mamula, transformacija ostrva Lastavica i utvrđenja Mamula, uz minimalne intervencije i očuvanje istorijske i arhitektonske autentičnosti i integriteta lokaliteta, kao i uvođenje hotelskih sadržaja uz upotrebu ekoloških i održivih metoda, osnovne karakteristike projekta koji realizuje ta kompanija.

To je, kako je ocijenjeno, u potpunosti u saglasju sa politikom Ministarstva i drugih institucija.

Kako je saopšteno, kompanija OHM Mamula je, u fazi pripreme za početak prvih i tokom izvođenja pripremnih radova, sprovela obimna istraživanja postojeće dokumentacije i stanja na terenu.

„Posebno je važna održiva potrošnja struje i vode, kao i bezbjedan sistem upravljanja otpadom koji će biti uspostavljeni na lokaciji“, rekli su iz kompanije.

Na lokalitetu su, kako su naveli, očišćena i testirana dva postojeća bunara i mrežni sistem prikupljanja kišnice i višestruke upotrebe vode kroz recikliranje, koji će biti revitalizovan i osposobljen za ponovnu upotrebu na isti način kao i prije više od 160 godina, kada je tvrđava i napravljena.

„Kulturna dobra su resurs na kojem se gradi ekonomski i turistički razvoj, a transformacija Mamule doprinosi snaženju turističke ponude Crne Gore“, dodaje se u saopštenju.

Izvršni direktor kompanije OHM Mamula, Predrag Nenezić, rekao je da će rekonstrukcija i transformacija Mamule predstavljati izazovan projekat, i u Crnoj Gori prvi primjer adekvatne valorizacije istorijskog spomenika i objekta pod zaštitom države.

„Riječ je o transformaciji u hotelsko-turistički rizort sa svim sadržajima koje zahtijeva takav objekat, a koji će istovremeno sačuvati autentičnost i posjedovati sadržaje kakva je istorijska galerija i ostati javan, otvoren za javnost“, rekao je Nenezić.

Na ostrvu Lastavica je u toku posljednja faza zemljanih radova na centralnom platou.

Ta faza, kako su objasnili, podrazumijeva raščišćavanje zemlje i uklanjanje stijenskog materijala do projektovane kote iskopa, radi uvođenja ukopanih servisnih sadržaja.

„Nakon formiranja servisnih sadržaja ispod platoa, zemljani nasip će biti vraćen, a plato će dobiti originalan izgled“, dodaje se u saopštenju.

Iz OHM Mamula su kazali da se rekonstrukcija tvrđave Mamula i ostrva planira kroz glavni projekat, u skladu sa prethodno izdatim konzervatorskim i urbanističko-tehničkim uslovima i najvišim međunarodnim standardima zaštite životne sredine, uz maksimalno očuvanje originalne fizionomije predjela i svih zatečenih elemenata utvrđenog kompleksa.

Na projektu radi internacionalni tim renomiranih stručnjaka koji uključuje MCM Design iz Portugala, Orascom Švajcarska, Studio Projektor iz Tivta, Enformu iz Kotora i druge.

Najčitanije

Nikola Milović DPS,

Milović nosilac liste DPS-a za izbore u Budvi

Podgorica, (MINA) – Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Nikola Milović biće nosilac liste te...