fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPojačati zajedničku kampanju za animiranje nezaposlenih

Pojačati zajedničku kampanju za animiranje nezaposlenih

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U Gusinju bi, u cilju podsticanja zapošljavanja, trebalo pojačati zajedničku kampanju za animiranje nezaposlenih da iskoriste bespovratna sredstva koja se plasiraju preko Zavoda za zapošljavanje (ZZZ) za započinjanje sopstvenog biznisa, u iznosu od tri hiljade do 7,5 hiljada EUR.

Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja je saopšteno da je resorni ministar Kemal Purišić boravio prošlog petka sa saradnicima u radnoj posjeti Opštini Gusinje i sastao se sa njenim rukovodstvom na čelu sa predsjednicom Anelom Čekić.

Na sastanku su predstavljeni aktuelni programi za zapošljavanje koje je pokrenulo Ministrastvo i ZZZ. Zavod je poziv za dodjelu grantova objavio prije 15 dana.

„Nezaposlenima će se obezbijediti i pomoć u pisanju biznis plana i obaviti potrebne obuke za započinjanje i vođenje biznisa“, navodi se u saopštenju.

Poziv je posebno namijenjen mladima, ženama i dugotrajno nezaposlenima.

Na sastanku je razgovarano i o stvaranju optimalnih prostornih uslova za rad organa i ustanova koje su u nadležnosti Ministarstva.

„Dogovoreno je da Opština Gusinje do kraja godine obezbijedi adekvatnu lokaciju, a da Ministarstvo naredne godine izgradi višenamjenski objekat za područna odjeljenja Centra za socijalni rad, Biroa rada, fondova penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) i zdravstva i Dnevnog boravka za stare osobe u Gusinju“, dodaje se u saopštenju.

Ministarstvo je uradilo projektnu dokumentaciju za poslovnu zgradu i obezbijedilo potrebna sredstva u iznosu od 250 hiljada EUR.

Takođe, predstavljen je i projekat Ministarstva pod nazivom Dalji razvoj inicijativa za zapošljavanje na lokalnom nivou u Crnoj Gori.

„Radi se o projektu za samozapošljavanje u kojem su opštine na sjeveru nosioci umrežavanja lokalnih partnera. Projektom je planirano povezivanje aktera na lokalnom tržištu rada, odnosno umrežavanje jedinica lokalne samouprave sa biroima rada, poslodavcima, nevladinim organizacijama i školama“, rekli su iz Ministarstva.

Na taj način, kako je objašnjeno, stvoriće se timovi koji će unaprijediti socio-ekonomski ambijent u svojim lokalnim zajednicama i moći da povlače značajna sredstva iz fondova EU.

Najčitanije