fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPojeftinila nafta

Pojeftinila nafta

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima zbog zabrinutosti za kinesko-američke trgovinske pregovore, koja je prevagnula nad očekivanjima produženja sporazuma o ograničenju snabdijevanja.

Na londonskom tržištu cijena barela je pala 17 centi u odnosu na prethodni dan, na 63,8 USD. U Njujorku se barelom trgovalo po 31 cent nižoj cijeni, od 58,27 USD.

Cijene nafte dostigle su u četvtak najvišu vrijednost od septembra, nakon što je Reuters objavio da će Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njene saveznice predvođene Rusijom vjerovatno na sastanku 5. i 6. decembra produžiti važeći sporazum o ograničenju proizvodnje za tri mjeseca, do sredine naredne godine, prenosi SEEbiz.

Vodeći proizvođači će takođe naglasiti potrebu za striktnijim poštovanjem sporazuma zemalja poput Iraka i Nigerije.

Disciplinirani pristup sporazumu Iraka i Nigerije trebalo bi da smanji proizvodnju na nivou grupe za dodatnih 300 do 400 hiljada barela dnevno, što bi uravnotežilo tržište u prvoj polovini naredne godine i možda stvorilo manjak u snabdijevanju u drugoj polovini godine.

Prema važećem sporazumu koji je na snazi do kraja marta naredne godine, proizvođači OPEC-a i njegovi saveznici smanjuju proizvodnju za ukupno 1,2 miliona barela dnevno.

Podršku cijenama pružao je i podatak o padu zaliha u američkom infrastrukturnom čvorištu u Cushingu, najveći u posljednja tri mjeseca.

Uzlazni trend cijena je zaustavila neizvjesnost hoće li Sjedinjene Američke Države(SAD) i Kina uspjeti da postignu djelimični trgovinski sporazum kako bi se smanjio pritisak na globalnu privredu.

Kineski predsjednik Xi Jinping kazao je da njegova zemlja želi da sklopi „prvu fazu” trgovinskog sporazuma sa SAD-om i da pokušava da izbjegne trgovinski rat.

On je dodao da se neće bojati da uzvrate na eventualne mjere, bude li potrebno.

Kina je pozvala vodeće američke trgovinske pregovarače na novi krug razgovora u Pekingu u sklopu nastojanja da se postigne bar ograničeni dogovor.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 63,68 USD, što znači da je porasla 1,46 USD u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Najčitanije