fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPokrenuli postupak utvrđivanja državne pomoći dodijeljene MA

Pokrenuli postupak utvrđivanja državne pomoći dodijeljene MA

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Agencija za zaštitu konkurencije (AZK) pokrenula je ispitni postupak utvrđivanja državne pomoći koju je preduzeću Montenegro Airlines (MA) dodijelilo Ministarstvo saobraćaja i pomorstva u iznosu od 12,7 miliona EUR, piše Dan.

Ministarstvo saobraćaja, koje vodi Osman Nurković, dodijelilo je nacionalnom avioprevozniku potencijalno neusklađenu državnu pomoć od 7,2 miliona EUR u prošloj godini i 5,5 miliona EUR u ovoj godini.

Za pomoć od 7,2 miliona je Državna revizorska institucija (DRI) nedavno konstatovala da nije usklađena sa Zakonom o kontroli državne pomoći. Iznos od 5,5 miliona je dat kroz Zakon o budžetu za ovu godinu.

“Ministarstvo saobraćaja, kao davalac državne pomoći, bilo je dužno da prije dodjele državne pomoći Agenciji podnese prijavu na ocjenu usklađenosti sa zakonom o kontroli državne pomoći. Takođe, Ministarstvo nije dostavilo plan na osnovu kojeg je dodijeljena pomoć, odnosno Agencija nije mogla cijeniti da li postoje zakonske pretpostavke za dodjelu ove pomoći”, navodi se u rješenju koje potpisuju predsjednik Savjeta Miodrag Vujović i član tog tijela Novo Radović.

Oni su naveli da Ministarstvo nije dostavilo plan na osnovu kojeg je dodijeljena navedena pomoć, kojim bi predložio kompenzatorne mjere koje bi kompanija bila dužna da sprovede u odnosu na dodijeljeni iznos pomoći.

“S obzirom na to da je plan restrukturiranja MA ocijenjen usklađenim sa zakonom u junu 2012. godine, u skladu sa principom ‘prvi put posljednji put’, ova kompanija ne smije dobijati dodatnu pomoć za restrukturiranje u roku od deset godina od dana usvajanja plana restrukturiranja”, dodaje se u rješenju.

U skladu sa tim, takva pomoć, kako su kazali, narušava ili prijeti da će narušiti konkurenciju dovođenjem u povoljniji položaj kompaniju MA u odnosu na ostale učesnike na relevantnom tržištu. U skladu sa tim postoje sumnje da je navedeni iznos dodijeljene pomoći neusklađen i samim tim i suprotan odredbama Zakona o kontroli državne pomoći.

Ukoliko MSP ne dostavi Agenciji tražene podatke i informacije, Agencija će odlučiti na osnovu raspoloživih podataka i informacija u roku od 60 dana, od dana isteka roka ostavljenog za dostavu podataka. Taj rok je 30 dana.

U obrazloženju rješenja je navedeno da je Ministarstvo krajem prošle godine dostavilo Agenciji plan spasavanja MA i prijavu državne pomoći. Tada su predložili da se iz budžeta dodijeli zajam MA od 9,4 miliona EUR, jer bez toga ne može nastaviti poslovanje.

Agencija je na to odgovorila da plan ne sadrži dovoljno valjane razloge o postojanju nepredvidivih okolnosti, te da nijesu u mogućnosti da izvrše ocjenu usklađenosti predložene državne pomoći.

Najčitanije

Gutić: Glasanje u PSSE jasan zaokret u spoljnoj politici

Podgorica, (MINA) – Glas predstavnice vladajuće većine u Parlamentarnoj Skupštini Savjeta Evrope (PSSE) Maje...