fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryPokrenuli pretpostupak povodom inicijative UPCG

Pokrenuli pretpostupak povodom inicijative UPCG

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ustavni sud pokrenuo je pretpostupak povodom inicijative Unije polodavaca (UPCG) da se ocijeni ustavnost i zakonitost dijela Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojim se za najveći broj trgovina uvodi neradna nedjelja i državni i drugi praznici.

“U predmetu ocjene ustavnosti člana 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini, u toku je prethodni postupak u kojem se ispituju procesne pretpostavke neophodne za vođenje postupka i pribavljaju potrebna mišljenja i dokumentacija”, saopšteno je Vijestima iz Ustavnog suda.

Izmjena zakona sa ovim dodatim članom usvojena je u julu ove godine, a on stupa na snagu 15. oktobra, pa je prva neradna nedjelja za trgovce 20. oktobar.

Inicijator takvog zakonskog rješenja bio je Odbor za trgovinu Privredne komore (PKCG), dok je UPCG pokrenula inicijativu za njegovo ukidanje na zahtjev tržnih centara Delta, Kamelija i Gintaš, kojima prethodno nije prošao predlog da tržni centri budu izuzetak.

Trgovci iz Odbora PKCG smatraju da se ukupan promet neće smanjiti, već da će se sa nedjelje preliti na druge dane.

U UPCG tvrde da je takvo rješenje neustavno i da krši slobodu preduzetništva, kao i da će izazvati smanjenje broja zaposlenih.

Najčitanije