fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPokrenut izviđaj u slučaju kredita iz Abu Dabi fonda

Pokrenut izviđaj u slučaju kredita iz Abu Dabi fonda

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Specijalno državno tužilaštvo (SDT) pokrenulo je izviđaj tokom kojeg će biti utvrđeno na koji način je potrošen novac od kredita koji je Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja dodijeljen iz Abu Dabi fonda.

Kako piše Dan, nakon podataka objavljenih u serijalu Mehanizam, SDT je pokrenulo izviđajne radnje u slučaju dodjele kredita.

“Trenutno prikupljamo sve potrebne informacije i dokumentaciju u vezi sa pomenutim kreditom kako bismo utvrdili da li je u tom slučaju bilo nezakonitih radnji. To je prvi zadatak tužilaštva, a ako utvrdimo postojanje nekog krivičnog djela, preduzećemo dalje radnje protiv počinilaca”, saopšteno je listu iz SDT-a.

Na pitanje da li je izviđaj pokrenut i protiv tadašnjeg ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja, Petra Ivanovića, iz SDT-a su odgovorili da u ovoj fazi nije i da je izviđaj ili istragu protiv odgovornog osobe moguće pokrenuti tek nakon što se utvrdi postojanje krivičnog djela.

“SDT će provjeriti dokumentaciju i sve navode izrečene u Mehanizmu, pa će procijeniti da li ima osnova za saslušanje aktera ove afere”, naveli su iz SDT-a.

Posao oko kredita dogovoren je 4. juna 2015. godine, a bilo je planirano da uz pomoć tog novca poljoprivredni proizvođači razviju svoj biznis, a time i ukupnu crnogorsku poljoprivredu.

Tada je u glavnom gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), sjedištu Abu Dabi fonda za razvoj (ADFD), potpisan sporazum o dugoročnom kreditiranju crnogorske poljoprivrede u iznosu od 50 miliona USD.

Sa predstavnicima ADFD sporazum su potpisali Ivanović i predsjednik Odbora direktora crnogorskog Investiciono razvojnog fonda (IRF), Zoran Vukčević.

Nepune četiri godine kasnije utvrđeno je da je od dogovorenih 50 miliona USD država do sada podijelila 23 miliona USD kredita i to za samo devet kompanija.

Redakcija emisije Mehanizam izrazila je sumnju u transparentnost procesa dodjele novca.

Bilo je propisano da iznos kredita može da bude najmanje milion, a najviše tri miliona USD, a novac je bio predviđen za namjensko trošenje.

Firme su bile u obavezi da podnesu prijavu sa detaljno razrađenim projektom i planom o trošenju novca.

Vlada je kredite iz arapskog fonda, u ukupnom iznosu od 50 miliona USD, predstavila kao pozajmice po veoma povoljnim uslovima, koji podrazumijevaju kamatnu stopu od 2,5 odsto, grejs period od četiri godine i rok otplate 17 godina.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije