fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryPolitičke odluke donositi u skladu sa privrednim kretanjima

Političke odluke donositi u skladu sa privrednim kretanjima

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Političke odluke znatno utiču na privredna kretanja u regionu, zbog čega bi političari trebalo da ih donose gledajući na njih iz poslovnog ugla, ocijenio je predsjednik Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma (KIF), Marko Čadež.

„Politika ne može da se odvoji od ekonomije. To vidimo ne samo po našim primjerima, kao što je uvođenje taksi od 100 odsto prema Srbiji ili Bosni i Hercegovini (BiH) od institucija u Prištini, već i po najvećim globalnim pitanjima“, rekao je Čadež agenciji Mina-business.

On je kazao da je poruka predstavnika 350 hiljada kompanija regiona, okupljenih u KIF-u, političarima da gledaju iz nekog poslovnog ugla kako će određivati budućnost ljudi koji žive ovdje.

„Privreda i biznis uvijek gledaju i počinju od onoga što je zajednički interes, a ne od onoga što razdvaja“, ocijenio je Čadež.

On je naveo da je politika itekako danas uzdrmala privredna kretanja i globalnu trgovinu.

„Mi sada vidimo globalna usporavanja svjetske trgovine samo zbog toga što se svi osjećaju nesigurno u tome kako će se razvijati to novo geostrateško rivalstvo između najvećih igrača kao što su Kina i Sjedinjene Američke Države (SAD) i kako će se u tom slučaju pozicionirati Evropa“, saopštio je Čadež.

On je kazao da se, prateći kretanja sa mikronivoa, vidi koliko to utiče na privredu, a takođe i na svjetskom nivou koji opet na utiče na region.

„Svaka potitička odluka može zaista da utiče na to kako vi i ja živimo i naša djeca, kao i da li imamo posao, bolnice i puteve. Kada pogledate ukupnu sliku, ukoliko su političke odluke takve da usporavaju ekonomiju i ne daju da se razvija biznis, samim tim neće biti dovoljno posla, para u budžetu, niti će biti renoviranih škola i bolnica“, smatra Čadež.

To, kako je zaključio, funkcioniše po vrlo jednostavnom principu.

Najčitanije