fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryPomorski saobraćaj u dobiti 1,9 miliona EUR

Pomorski saobraćaj u dobiti 1,9 miliona EUR

Kamenari, (MINA-BUSINESS) – Preduzeće Pomorski saobraćaj, koje ima monopol na obavljanje trajektnog prevoza na jedinoj liniji u državi preko tjesnaca Verige u Boki Kotorskoj, zabilježilo je u prošloj godini 1,9 miliona EUR dobiti.

Finansijski iskazi preduzeća u vlasništvu biznismena, braće Dušana i Dejana Bana i njihovog partnera Željka Mihajlovića, objavljeni na sajtu Poreske uprave (PU), pokazuju da je dobit firme prije oporezivanja iznosila 2,1 milion EUR.

Pomorski sabraćaj je prošle godine prihodovao 5,85 miliona EUR, što je oko 320 hiljada EUR više nego 2017. Od toga su prihodi od prodaje usluga, odnosno karti za prevoz vozila trajektom, iznosili 5,79 miliona EUR, što je oko 340 hiljada EUR bolji rezultat nego 2017, prenose Vijesti.

Budući da cijena trajektnih karti prošle godine nijesu povećane, to pokazuje da je porastao fizički obim prometa, odnosno ukupan broj vozila koja su koristila brodski prevoz na jedinoj trajektnoj liniji u državi.

Cijena prevoza na liniji koja je kraća od jedne nautičke milje, iznosi od jedan EUR za bicikl, do 25 EUR za specijalna i vangabaritna vozila, dok karta za mali putnički automobil u jednom pravcu košta 4,5 EUR.

Poslovni rashodi Pomorskog saobraćaja prošle godine su bili 3,7 miliona i za oko pola miliona bili su veći nego godinu ranije, prvenstveno zbog oko 200 hiljada EUR većih troškova amortizacije i rezervisanja.

Za nepunih 200 hiljada EUR prošle godine su braći Ban i Mihajloviću bili veći i troškovi materijala u kojima je najveća stavka gorivo, dok su troškovi zarada, naknada zarada i ostali lični troškovi iznosili 1,4 miliona i bili su čak i manji nego godinu ranije.

Vijesti pišu da to potvrđuje priče zaposlenih u Pomorskom saobraćaju, posebno članova posada trajekata, da im poslodavac već godinama ne želi povećati relativno niske plate, zbog čega u posljednje vrijeme sve veći broj mornara, mašinaca i oficira palube napušta tu kompaniju i prelazi da radi kod drugih poslodavaca – prvenstveno malih turističlkih brodara u Boki koji im nude bolje plate.

Firma je prošle godine imala prosječno 91 zaposlenog, ali je poslovnu godinu završio sa 79 zaposlenih, osmoro manje nego 2017.

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...