fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPoništiti tender za Institut i zaustaviti izdavanje Aerodroma

Poništiti tender za Institut i zaustaviti izdavanje Aerodroma

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Poslanik Demokratskog fronta (DF), Koča Pavlović, uputio je u skupštinsku proceduru Predlog odluke o poništenju tendera i privremenom zaustavljanju procesa privatizacije Instituta “Simo Milošević” i zaustavljanju i preispitivanju procedure davanja koncesije za višedecenijski zakup Aerodroma Crne Gore.

Pavlović u predloženoj odluci, takođe, traži i hitno zaustavljanje dalje devastacije Crnog jezera u Nacionalnom parku (NP) Durmitor.

Predloženom odlukom se očekuje od Vlade da u najkraćem roku preko nadležnih organa poništi tender za prodaju 56,48 odsto državnog vlasništva Instituta “Simo Milošević” i privremeno zaustavi proces njegove privatizacije, sve dok nepristrasni i kredibilni procjenitelj ne obavi novu procjenu vrijednosti Instituta.

Takođe, u odluci se navodi da bi Vlada trebalo u najkraćem roku da zaustavi proces dodjeljivanja 30-godišnje koncesije na zakup Aerodroma Crne Gore, sve dok nepristrasni i kredibilni evaluator ne preispita opravdanost koncesionog aranžmana.

Vlada bi, kako se navodi u predloženoj odluci, trebalo hitno da naloži nadležnom ministarstvu i upravama da spriječe planiranu sječu novih 70 stabala pored Crnog jezera u NP Durmitor i da se preispitaju odluke i rješenja koja su investitori dobili od nadležnih i kojima su stvoreni uslovi za devastaciju u zaštićenoj zoni Crnog jezera.

U predloženom dokumentu se navodi da Tužilaštvo odmah treba da počne postupak utvrđivanja odgovornih za već počinjenu štetu u zoni koja je pod UNESCO zaštitom.

Pavlović kao razlog za donošenje takve odluke naveo to što se privatizacija Instituta realizuje na osnovu procjene vrijednosti kompanije, urađene prije 20 godina.

“Jasno je da je današnja vrijednost kompanije značajno, odnosno višestruko veća nego 1998/9. godine, a prvenstveno zbog dva resursa kojima kompanija raspolaže”, rekao je Pavlović.

Prema njegovim riječima, prvi kapitalni resurs je 200 hiljada metara kvadratnih na “pjeni od mora”, čija današnja vrijednost mora biti višestruko veća nego prije 20 godina, dok drugi predstavlja činjenica da su urbanistički predviđeni i prostorno već planirani, ucrtani, novi poslovno-stambeni objekti u obimu od 80 hiljada kvadrata.

“Te poslovno-stambene objekte će novi vlasnik kompanije moći odmah da gradi u neposrednom zaleđu plaže u Igalu, koji se nalaze odmah ispod Titove vile koja je takođe u vlasništvu Instituta”, dodao je Pavlović.

Samo na bazi toga novi vlasnik bi, kako smatra, mogao da ostvari profit koji je šest, sedam puta veći od ukupne cijene po kojoj isti taj ponuđač traži da kupi 56,48 odsto Instituta od Crne Gore.

“Zbog ovih i drugih razloga, koji daju osnova sumnji da se radi o još jednoj pljačkaškoj privatizaciji, Skupština bi trebalo da donese ovu odluku, odbaci postojeću ponudu i privremeno zaustavi proces prodaje sve dok se ne pribavi nova, ažurirana i objektivna procjena vrijednosti Instituta”, precizirao je Pavlović.

On je ocijenio da je više elemenata i aspekata koji dovode u sumnju ispravnost Vladine odluke da Aerodromi Crne Gore da na 30 godina dugo koncesiono korišćenje.

“Stoga je Skupština pozvana da zatraži zaustavljanje realizacije tog posla i preispitivanje njegove osnovanosti”, dodao je Pavlović.

Takođe, kako smatra, ekološka devastacija koja se desila u zoni najstrože zaštite, na obali Crnog jezera u NP Durmitor, veoma je uznemirila stanovnike Žabljaka i čitavu crnogorsku javnost.

“Da zlo bude veće, najavljena je nova, još obimnija sječa stabala na istoj lokaciji, kao i postavljanje metalnih stambenih objekata na obali jezera, čime bi se inicijalni ekološki incident pretvorio u pravu ekološku katastrofu. Skupština je dužna da u nastaloj situaciji promptno reaguje kako je predviđeno članom odluke”, naveo je Pavlović.

On je dodao da za sprovođenje te odluke nijesu potrebna nikakva posebna finansijska sredstva.

Najčitanije