fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPopuštanje napetosti na Bliskom istoku podržalo indekse

Popuštanje napetosti na Bliskom istoku podržalo indekse

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica porasle, nadoknadivši gubitke od prethodnog dana, jer se ulagači nadaju popuštanju napetosti na Bliskom istoku.

Dow Jones ojačao je 161 bod ili 0,56 odsto, na 28.745 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,49 odsto, na 3.253 poena, a Nasdaq indeks 0,67 odsto, na 9.129 bodova, prenosi Hina.

Nakon što su dan prije pali, u srijedu su indeksi nadoknadili te gubitke, pri čemu su S&P 500 i Nasdaq u jednom trenutku dostigli nove rekordne nivoe jer se ulagači nadaju smirivanju napetosti na Bliskom istoku.

Tu nadu podstakao je predsjednik SAD-a Donald Trump koji je saopštio kako se čini da Iran popušta nakon raketnih napada na američke snage u Iraku u kojima nije povrijeđen nijedan američki građanin.

On je najavio ekonomske sankcije režimu, ali ne i vojnu akciju protiv Irana.

Međutim, pred kraj trgovanja indeksi su, ipak, skliznuli s rekordnih nivoa, nakon novih vijesti o raketnom napadu na Irak.

Dvije rakete pale su u srijedu u dobro osiguranu Zelenu zonu u Bagdadu gdje se nalaze vladine zgrade i strane misije, ali nije bilo žrtava, saopštila je iračka vojska.

Napetosti na Bliskom istoku traju od petka kada je u vazdušnom udaru Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bagdadu ubijen moćni iranski general Qassem Soleimani, a Iran najavio osvetu.

„Umjereni tonovi iz Bijele kuće ne najavljuju dalje osvete, što je pozitivno za tržišta. Međutim, tržišta bi mogla ostati nesigurna zbog napetosti na Bliskom istoku”, kazao je direktor u firmi Advisor Alliance, Chris Zaccarelli.

I na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,01 odsto, na 7.574 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,71 odsto, na 13.320 poena, a pariski CAC 0,31 odsto, na 6.031 bod.

Najčitanije