fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijePorasle cijene dinica na Vol stritu

Porasle cijene dinica na Vol stritu

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene dionica na Vol stritu u srijedu su porasle, nadoknadivši dio gubitaka od prethodna tri dana, jer je ponovo oživjela nada ulagača da bi Sjedinjene Američke Države (SAD) i Kina mogle postići parcijalni trgovinski sporazum do kraja godine.

Dow Jones je ojačao 0,53 odsto na 27.649 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,63 odsto na 3.112 bodova, a Nasdaq indeks 0,54 odsto na 8.566 bodova, prenosi SEEbiz.

Nakon tri dana pada, ti su indeksi nadoknadili dio gubitaka jer se ulagači ponovo nadaju da je parcijalni trgovinski sporazum između SAD-a i Kine moguć do kraja godine.

Predsjednik SAD-a Donald Trump u srijedu je kazao da razgovori o tome idu vrlo dobro, dok je agencija Bloomberg objavila da su dvije strane blizu dogovora o tome koliko bi carina ukinule kako bi postigle dogovor o prvoj fazi sporazuma.

Prethodnih dana činilo se da su pregovori zastali i da će SAD uvesti dodatne carine na uvoz kineskih proizvoda od 15. decembra, ako do tada ne bude postignut značajni napredak u trgovinskim pregovorima.

Ulagače je zabrinulo i otvaranje novih trgovinskih frontova. Početkom sedmice Trump je poručio da će ponovo uvesti carine na uvoz čelika i aluminijuma iz Brazila i Argentine, a Vašington je zaprijetio i uvođenjem 100-odstotnih carina na uvoz nekih francuskih proizvoda, kao što su sir i šampanjac, ukupno vrijedan 2,4 milijarde USD.

Francuska je najavila protivmjere.

I dok na tržište najviše utiču trgovinska pitanja, Doug Cote, portfolio menadžer u fondu Voya Investment Managament, kaže da ulagači ne bi trebalo da zanemare dobre tržišne osnove.

„Sve što se na tržištu događa zavisi od trgovinskih pitanja, ali ispod toga je znatno bogatiji mozaik. Potrošnja je snažna, pa bi ovogodišnja praznična potrošačka sezona trebalo da bude rekordna. To je razlog otpornosti tržišta. Svi vide trgovinski sukob kao Treći svjetski rat, no to nije tako”, rekao je Doug Cote.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene dionica su u srijedu porasle, a najviše u energetskom, što se zahvaljuje snažnom skoku cijena nafte.

I na evropskim berzama su cijene dionica u srijedu porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,42 odsto na 7.188 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,16 odsto na 13.140 bodova, a pariski CAC 1,27 odsto na 5.799 bodova.

Najčitanije