fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPorasle cijene nafte

Porasle cijene nafte

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 60 USD, podstaknute kineskim podsticajima za ekonomiju, manjim brojem novozaraženih koronavirusom i zabrinutošću za snabdijevanje iz Venecuele i Libije.

Na londonskom tržištu cijena barela porasla je 37 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 58,49 USD.

Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 49 centi višoj cijeni, od 53,78 USD, prenosi SEEbiz.

Kina je snizila ključne kamatne stope kako bi podstakla finansiranje ekonomskih aktivnosti, zakočenih epidemijom korona virusa.

Potez je stišao zabrinutost zbog slabljenja potražnje u drugom potrošaču nafte u svijetu i najvećem uvozniku nafte.

Raspoloženje je poboljšao i podatak prema kojem je u srijedu u pokrajini Hubei zabilježeno 349 novih slučajeva zaraze koronavirusom, najmanje u više od tri sedmice.

Od tog virusa u srijedu je umrlo 108 ljudi, nakon 132 smrtna slučaja u prethodnom danu.

Uzlazni trend cijena nafte podržala su i očekivanja da će američke sankcije Rosneftu zbog veza sa venecuelskom naftnom kopanijom PDVSA ograničiti snabdijevanje iz te srednjeameričke zemlje.

Analitičari JBC Energyja kazali su da je tržište pronašlo podršku u sve izraženijem uvjerenju da će ekonomska aktivnost u Kini uskoro ubrzati i u većim izgledima za ograničenje snabdijevanje iz Venecuele.

Navodi se da nema naznaka ni za skoro rješenje sukoba u Libiji zbog kojeg su blokirane naftne luke i polja.

Čelnik međunarodno priznate libijske vlade Fajez al Serraj prigušio je nade u obnovu mirovnih pregovora, nakon što je Libijska nacionalna vojska, pod vođstvom generala Khalife Haftara, granatirala luku glavnog grada Tripolija.

Blokada naftne infrastrukture u Libiji traje već duže od mjesec, zbog čega je proizvodnja smanjena za više od milion barela dnevno.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila da je cijena barela referentne korpe nafte njenih članica iznosila 58,35 USD, što znači da je bila 1,67 USD viša nego prethodnog dana trgovanja.

Najčitanije

NP Biogradska gora sjutra otvoren za posjetioce

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Nacionalni park (NP) Biogradska gora biće od sjutra otvoren za posjetioce. "Posjetioci...