fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPorasle cijene nafte

Porasle cijene nafte

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima četvrti dan uzastopno, zbog očekivanja da će američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) u ovoj sedmici smanjiti kamatne stope prvi put nakon više od deset godina.

Na londonskom tržištu cijena barela porasla je 56 centi u odnosu na prethodno zatvaranje na 64,27 USD. Cijena u Londonu na putu je mjesečnog pada većeg od tri odsto, zbog dugotrajne zabrinutosti za potražnju.

Barel je na američkom tržištu poskupio 44 centa na 57,31 USD, pa je na putu pada u julu oko 1,8 odsto.

“Podršku cijenama pružili su nastavak trgovinskih razgovora između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine i očekivanja da će Fed smanjiti kamatne stope”, navode u svojoj napomeni analitičari PVM-a.

Iako se Bank of Japan u utorak suzdržala od novih podsticajnih mjera, ta finansijska institucija je nagovijestila spremnost da to učini bez oklijevanja, dovede li globalno usporavanje u pitanje ekonomski oporavak zemlje.

Čelnici Fed-a počeli su svoj dvodnevni sastanak u utorak, a očekuje se da će smanjiti kamatne stopeprvi put od duboke finansijske krize prije više od decenije.

Američki predsjednik Donald Trump rekao je da blago smanjenje stope „neće biti dovoljno”.

Ekonomski rast u SAD-u usporio je manje nego što se očekivalo u drugom tromjesečju, što je povećalo izglede za potrošnju nafte. No, razočaravajući ekonomski podaci u drugim segmentima povećavaju zabrinutost zbog usporavanja rasta.

Američki i kineski pregovarači ove sedmice se sastaju na prvim pregovorima od kada su pristali na primirje u trgovinskom sporu na sastanku Grupe 20 najrazvijenijih ekonomije (G20) prošlog mjeseca.

Ne očekuje se neki velik napredak na njihovom dvodnevnom sastanku u Šangaju. Ipak, zvaničnici i poslovni ljudi se nadaju da će Vašingto i Peking pokazati barem znakove dobre volje i otvoriti put budućim pregovorima.

Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila da je cijena barela referentne korpe nafte njenih članica u ponedjeljak iznosila 63,79 USD, što znači da je pala 23 centa u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Najčitanije