fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPosebna podrška vinarima za rast konkurentnosti i bolje pozicioniranje

Posebna podrška vinarima za rast konkurentnosti i bolje pozicioniranje

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objavilo je poziv za dodjelu posebne podrške za vino za ovu godinu, kojim se vinari podržavaju u važnim aktivnostima koje im omogućavaju rast konkurentnosti i bolju poziciju na tržištu.

Iz Ministarstva su rekli da se tim pozivom podržavaju četiri vrste aktivnosti, odnosno konverzija sorte, restrukturiranje vinograda, njihovo dislociranje ili premještanje i promocija vina sa crnogorskim geografskim porijeklom, kao i širenje vinske kulture.

“Uz tu podršku se očekuje bolja realizacija domaćih vina, jer poboljšanje konkurentnosti sektora vina zahtijeva očuvanje i valorizaciju bogatih genetičkih resursa, snažnu marketinšku kampanju, implementaciju sistema zaštite geografskog porijekla, kao i inovacije u primarnoj proizvodnji i preradi uz respektivan odnos prema tradiciji”, navodi se u saopštenju.

Podnosilac, uz zahtjev za podršku, dostavlja idejni projekat ili program promocije u zavisnosti od aktivnosti.

“Podrška se isplaćuje etapno, odnosno do četiri godine, u skladu s dinamikom obavljenih radova iz projekta, odnosno završenih aktivnosti iz programa, ne više od osam hiljada EUR na godišnjem nivou”, rekli su iz Minsitarstva.

Rok za dostavljanje zahtjeva za odobravanje predloženih aktivnosti po javnom pozivu je 1. maj, a za odobravanje isplate sredstava podrške 1. novembar.

U pozivu se precizira da se zamjena sorte podržava zbog preciznije procjene vinskog potencijala i prilagođavanja vinskog sortimenta razvojnom trendu, a u skladu s preporučenim sortimentom u rejonizaciji crnogorskog vinogradarskog proizvodnog područja.

“Prihvatljiva je konverzija stone sorte s vinskom i zamjena vinske sa drugom vinskom u skladu sa potrebama proizvodnje vina ili zbog zdravstvenih i fitosanitarnih razloga, pri čemu u predmetnom vinogradu nema stonih sorti”, rekli su iz Ministarstva.

Restrukturiranje vinograda podržava se zbog poboljšanja postojećeg i reanimacije napuštenih, a obuhvata promjenu gustine sklopa i uzgojnog oblika kako bi se povećala iskorištenost proizvodne površine ili omogućio pristup mehanizaciji, zatim promjenu postojeće potporne strukture u skladu s novim uzgojnim oblikom i razmakom sadnje i uspostavljanje sistema za navodnjavanje.

“Dislociranje vinograda podrazumijeva premještanje na terene s nagibom zbog smanjenja rizika od oštećenja od mraza, bolje provjetrenosti i osunčanosti zasada, kao i na prihvatljivo većim nadmorskim visinama u skladu s rejonizacijom, s globalnim klimatskim promjenama i zahtjevima sorte”, navodi se u pozivu.

Prihvatljive investicije u mjerama, koje se odnose na intervencije u vinogradu su nabavka sadnog materijala vinske sorte, postavljanje i rekonstrukcija razrušenih podzida na terasama proizvodnih vinograda na nagibu terena većem od 25 odsto, promjena i postavljanje potporne strukture u restrukturiranom i dislociranom vinogradu i uspostavljanje sistema za navodnjavanje.

“Promocija vina sa crnogorskim geografskim porijeklom i širenje vinske kulture obuhvata informativne i promotivne aktivnosti. Podržavaju se promotivni programi najbolje rangirani nakon bodovanja prispjelih zahtjeva za podršku”, rekli su iz Ministarstva.

Korisnici te komponente podrške su udruženja vinara.

Pored tog javnog poziva, crnogorskim vinarima je na raspolaganju direktna podrška po hektaru zasada vinove loze koja je ove godine uvećana, zatim mogućnost za bespovratnu podršku do 50 odsto investicija za unapređenje proizvodnje kroz posebne javne pozive, ali i aktuelni IPARD.

Najčitanije