fbpx

Poskupila nafta

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima na 62 USD, nakon što je novi saudijski ministar energetike, princ Abdulaziz bin Salman, najavio da neće biti radikalnih promjena u naftnoj politici njegove zemlje.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 46 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 62 USD. U skoro istom iznosu je porasla i u Njujorku, gdje se barelom trgovalo po 57 USD, prenosi Hina.

Pažnju tržišta je zaokupio Abdulaziz, sin saudijskog kralja Salmana i dugogodišnji član saudijske delegacije u Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEC), koji je na toj poziciji u ponedjeljak zamijenio Khalida al-Faliha.

Abdulaziz je potvrdio da se saudijska naftna politika neće mijenjati i da će se globalni sporazum o smanjenju proizvodnje nafte za 1,2 miliona barela dnevno nastaviti sprovoditi uz podršku svih aktera.

On je dodao i da je takozvani OPEC+, savez OPEC-a i grupe nezavisnih proizvođača predvođene Rusijom, dugoročno partnerstvo.

Aktualne cijene nafte nije želio da komentariše.

Ministar energetike Ujedinjenih Arapskih Emirata, Suhail bin Mohammed al-Mazroui, u nedjelju je pozvao OPEC i nezavisne proizvođače da ustraju u namjeri uravnoteženja tržišta nafte.

On je dodao i da trgovinska i geopolitička napetost snažnije utiču na tržišta nego potražnja i ponuda, isključivši izričito mogućnosti ishitrenih poteza proizvođača zbog trgovinskog rata Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine.

Zajednički ministarski odbor za praćenje sporazuma OPEC+ sastaće se u četvrtak u Abu Dabiju.

“Mogućnosti promjene politike relativno su ograničene. Reakcija cijena je prigušena, jer ne očekujemo velike promjene”, rekao je Olivier Jakob iz Petromatrixa.

Dodatnu podršku cijenama pružili su i podaci iz Kine, koji su pokazali povećanje uvoza nafte u avgustu, od tri odsto u odnosu na prethodni mjesec, odnosno za skoro deset odsto u prvih osam ovogodišnjih mjeseci.

Značajniji rast cijena zakočilo je povećanje ruske proizvodnje nafte u prošlom mjesecu, iznad kvote dogovorene sporazumom OPEC+.

I OPEC-ova je proizvodnja u avgustu porasla, prvi put u ovoj godini, s obzirom da je veća ponuda iz Iraka i Nigerije prevagnula nad smanjenim snabdijevanjem iz Saudijske Arabije i padom iranskog izvoza zbog američkih sankcija.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u petak iznosila 60,75 USD, što znači da se nije značajnije promijenila u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Najčitanije