fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPoslovali sa gubitkom u prvom polugodištu 

Poslovali sa gubitkom u prvom polugodištu 

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Kompanija Plantaže zabilježila je gubitak u prvoj polovini godine, periodu u kojem poljoprivredni sistemi, zbog sezonskog karaktera proizvodnje, bilježe veće rashode od ostvarenih prihoda.

Kompanija je, prema rezultatima poslovanja koje je u utorak razmatrao Odbor direktora, za šest mjeseci ostvarila prihode od 9,7 miliona EUR, što je četiri odsto više u odnosu na prethodnu godinu.

„Prihodi od prodaje proizvoda i usluga na domaćem tržištu veći su pet odsto. Prodajom flaširanih proizvoda odnosno vina i rakija na domaćem tržištu ostvaren je prihod od 4,5 miliona EUR, što je tri odsto više u odnosu na prethodnu. To je na nivou ovogodišnjeg plana“, dodaje se u saopštenju.

Ukupni troškovi kompanije u prvom polugodištu su iznosili 15,2 miliona EUR.

„Rast troškova uslovili su povećani inputi sa tržišta i teška poljoprivredna godina imajući u vidu da su nepovoljne vremenske prilike, odnosno ekstremno velika količina padavina i grad, uslovili rast troškova zaštitnih sredstava za vinograde, breskvu i nektarinu na Ćemovskom polju“, navodi se u saopštenju.

Troškovi su porasli i zbog problema u obezbjeđivanju kvalifikovane radne snage.

„Zbog povećanih inputa sa tržišta, najveći rast bilježe troškovi repromaterijala kao rezultat zanačajno većeg obima flaširanja od skoro 80 odsto u odnosu na prethodnu godinu“, rekli su iz Plantaža.

Kada se proizvodni ciklusi u vinogradarsko-voćarskoj proizvodnji završe, krajem trećeg kvartala, kako je objašnjeno, slijedi faza stabilizacije bilansa i ulazi se u zonu ostvarivanja pozitivnih finansijskih rezultata, dobiti odnosno profita.

Najčitanije

Borusija u finalu Lige šampiona

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Borusije iz Dortmunda plasirali su se u finale Lige evropskih...