fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijePoslovni rezultati kompanija podržavaju indekse

Poslovni rezultati kompanija podržavaju indekse

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene dionica na Vol stritu u utorak su porasle, drugi dan uzastopno, jer je većina američkih kompanija objavila bolje kvartalne poslovne rezultate nego što su analitičari očekivali.

Dow Jones ojačao je 0,65 odsto na 25.411 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,47 odsto na 2.737 poena, a Nasdaq indeks 0,74 odsto na 7.402 boda, prenosi Hina.

Rast indeksa najviše se zahvaljuje boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima američkih kompanija u četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju.

Iz tog razloga su cijene dionica dvije modne kompanije Ralph Lauren i Estee Lauder skočile više od deset odsto.

Veće prihode i dobit ostvario je u četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju i Alphabet, ali je zbog snažnog rasta troškova poslovanja cijena dionice te krovne kompanije Google-a ostala skoro nepromijenjena u odnosu na prethodni dan.

„Poslovni rezultati kompanija i dalje podržavaju tržište. Zarade u četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju prilično su snažne”, rekao je strateg u firmi Bruderman Asset Management, Oliver Pursche.

Od kompanija iz sastava S&P 500 indeksa koje su do sada objavile rezultate, njih oko 71 odsto je svojim zaradama u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju nadmašilo očekivanja analitičara.

Stoga se sada procjenjuje da će prosječni rast dobiti na godišnjem nivou u tom tromjesečju iznositi više od 15 odsto, dok se na početku sezone objava poslovnih rezultata očekivao rast od oko 14 odsto.

Nakon oštrog pada krajem prošle godine, Vol strit se posljednjih sedmica oporavlja, pa su od početka ove godine S&P 500 i Dow Jones indeks porasli oko devet odsto, a Nasdaq indeks oko 11 odsto.

Oporavak tržišta zahvaljuje se porukama američke centralne banke, Federalne rezerve (Fed), da će biti strpljiva po pitanju podizanja kamata i optimizmu ulagača u vezi trgovinskih pregovora između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine.

I na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 2,04 odsto na 7.177 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,71 odsto na 11.367 poena, a pariski CAC 1,66 odsto na 5.083 boda.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije