fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPostignute dvostruko veće brzine

Postignute dvostruko veće brzine

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U mobilnoj mreži Crnogorskog Telekoma danas su prvi put postignute brzine od 925 megabita po sekundi (Mbps), dvostruko veće od prethodno izmjerenih u Crnoj Gori, saopšteno je iz kompanije.

„Rekordne brzine u takozvanoj ‘živoj’ mreži, odnosno u realnim uslovima i na komercijalnim mobilnim uređajima, omogućile su takođe prvi put kod nas bežično kretanje kroz virtuelnu stvarnost video igrice“, navodi se u saopštenju Telekoma.

Iz kompanije su dodali da je Telekom, postizanjem tih brzina, otišao korak dalje u unaprjeđenju 4G mreže i korisničkog iskustva, dok sa kompanijom Ericsson Nikola Tesla radi na razvoju 5G tehnologije.

Predstavnici Telekoma su najavili dalja ulaganja i planove za uvođenje 5G mreže, koja će korisnicima donijeti višestruko veće brzine interneta. Riječ je o novoj generaciji mobilnih komunikacija, baziranih na proširenoj i virtuelnoj stvarnosti, umrežavanju pametnih uređaja i mašina u industriji.

Iz kompanije su objasnili da će 5G tehnologija pružiti osnovu za digitalizaciju i automatizaciju u mnogim područjima ljudske djelatnosti, što će doprinijeti značajnom povećanju produktivnosti i otvoriti prostor za nove pravce u ekonomskom razvoju.

Direktorica sektora tehnike u Telekomu, Valentina Radulović, kazala je da je kompanija u posljednje tri godine investirala preko 35 miliona EUR u razvoj mobilne mreže.

„Naši korisnici trenutno uživaju u prednostima najpouzdanije 4G mreže u Crnoj Gori, o čemu najbolje svjedoči podatak da više od polovine 4G saobraćaja u zemlji prođe kroz našu mrežu. Danas smo postizanjem rekordnih brzina u mobilnoj mreži napravili važan iskorak na putu ka 5G, i kao kompanija koja je tehnološki lider nastavićemo sa ulaganjima kako bi Crna Gora mogla da iskoristi prednosti koje donosi nova generacija mobilnih komunikacija“, saopštila je Radulović.

Ona je kazala da se time pokazalo da je mreža Telekoma za to spremna i da će se raditi na tome da njegovi korisnici od naredne godine budu u prilici da testiraju 5G u „živoj“ mreži.

„Očekujemo da će komercijalna primjena ove tehnologije kod nas pratiti evropske trendove“, rekla je Radulović.

Iz kompanije su poručili da su autonomna vozila, pametne kuće i robotika u medicini samo neki od primjera primjene te tehnologije od koje se očekuje da transformiše način na koji se živi i posluje.

Taj novi standard komunikacije će zahtijevati dodatne opsege frekvencija, čija se aukcija očekuje u narednim godinama od državnog regulatornog tijela.

Prednosti velikih brzina i male latencije, odnosno kašnjenja, za korisnika mobilne mreže Telekoma prikazane su na primjeru računarske igrice. Prvi put u Crnoj Gori gejmeri koji su učestvovali u testiranju mogli su da uživaju u virtuelnoj stvarnosti prvenstveno kroz slobodu kretanja neometanu kablovima, koja omogućava igranje na bilo kojoj lokaciji.

Crnogorski gejmer Adnan Husović kazao je da se konačno u Crnoj Gori može isprobati nešto što je već prisutno na festivalima gejminga u Njemačkoj i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

„To je pokazalo da svjetski trendovi dolaze i kod nas. Što je gejmerima koji se profesionalno bave time još važnije, brzina koju je Telekom postigao olakšava nam ne samo igranje već i streaming zahtjevnijih igrica“, rekao je Husović.

Rekordne brzine u mobilnoj mreži postignute su u saradnji sa tehničkim timom kompanije Ericsson Nikola Tesla, u realnim uslovima, odnosno u komercijalnoj mreži i uređajima, preko napredne LTE mreže korišćenjem tri frekvencijska benda, naprednih 4×4 MIMO tehnologija i modulacija koje podržavaju najnovije verzije smartphone uređaja dostupnih Telekomovim korisnicima.

Najčitanije