fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPostoji interesovanje za redovnu liniju sa Ukrajinom

Postoji interesovanje za redovnu liniju sa Ukrajinom

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Avio-dostupnost je jedan od ključnih faktora za privlačenje turista sa različitih tržišta, pri čemu postoji interesovanje da se, uz postojeće čarter letove, uspostavi redovni avio i saobraćaj između Podgorice i Kijeva, saopšteno je iz Nacionalne turističke organizacije (NTO).

Delegacija Crne Gore predstavila je turističku ponudu, na kojoj je prisustvovalo preko 30 najznačajnih turoperatora i agencija sa ukrajinskog tržišta i preko 15 renomiranih medijskih kuća, nakon čega su održani sastanci sa ukrajinskim zvaničnicima.

Obje strane su, kako je saopšteno iz NTO, ocijenile da bi ta linija imala perspektivu te da bi otvorila nove mogućnosti za saradnju u oblasti ekonomije, turizma, kulture, sporta, obrazovanja, ali i svih drugih oblasti.

Crnogorski ambasador u Ukrajini, Ljubomir Mišurović, kazao je da se u Crnoj Gori od obnove nezavisnosti na demokratskom referendumu gradi transparentan sistem, koji iz godine u godinu privlači sve više stranih investitora i dodao da su članstvom u NATO-u direktne strane investicije kao i broj turista znatno uvećani.

Direktorica Direktorata za razvoj konkurentnosti i investicije u turizmu u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Olivera Brajović, rekla je da su direktne strane investicije važan impuls ekonomskog rasta Crne Gore, čiji neto priliv iznosi blizu 18 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prosjeku, odnosno oko 800 EUR po stanovniku na godišnjem nivou, što je u evropskom vrhu.

“Kroz kompetitivan ambijent za poslovanje, sa značajnim potencijalima, Crna Gora nudi brojne povoljnosti stranim partnerima i time omogućavamo direktne finansijske podsticaje za nove projekte, poreske olakšice u manje razvijenim djelovima zemlje, subvencije za zapošljavanje u biznis zonama i konkurenciju između lokalnih samouprava u određivanju visine taksi i lokalnih poreza”, kazala je Brajović.

Direktorica NTO, Željka Radak Kukavičić, rekla je da Crna Gora već godinama bilježi tradicionalno dobre rezultate u turizmu, koji čini oko 24 odsto BDP-a i da je ukrajinsko tržište važno za državu.

“Postoji prostor za intenziviranje saradnje na planu bolje promocije turističkih potencijala obje zemlje, razmjeni međusobnih iskustava u turističkom razvoju, unaprjeđivanju turističkog kadra i stvaranju uslova za boljim povezivanjem turističkih poslenika dvije zemlje”, dodala je Radak Kukavičić.

Zamjenik ministra u Ministarstvu ekonomskog razvoja i trgovine, Mihajl Titarčuk, naveo je da su reforme zakona i sistema u cjelosti osnova za napredak, i da bi iskustvo Crne Gore u evroatlantskim integracijama bilo od velike pomoći Ukrajini kako bi nastavila modernizaciju sistema i adaptaciju zakona po standardima EU.

On je predložio intenzivniju saradnju Radne grupe definisane Sporazumom o saradnji u oblasti turizma između Crne Gore i Ukrajine čiji bi naredni sastanak trebalo da se organizuje do kraja godine.

Predsjednik komiteta za omladinu, sport i turizam, Nikola Veličković, zahvalio je na interesovanju i dosadašnjoj saradnji, te informisao sagovornike da Ukrajina, iako turistički nedovoljno poznata, posjeduje mnogo potencijala za razvoj te grane.

“Turizam je jedan od prioriteta u radu Komiteta. Iskustvo Crne Gore može biti primjer mnogim državama koje se nalaze u procesu izgradnje svojih turističkih potencijala”, zaključio je Veličković.

Najčitanije

Mandić i Knežević na vojnoj vježbi u Srbiji

Podgorica, (MINA) - Predsjednik Skupštine Andrija Mandić i šef Demokratske narodne partije (DNP) Milan...