fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPostoji potreba za širom primjenom arbitraže

Postoji potreba za širom primjenom arbitraže

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Arbitraža, kao alternativni način rješavanja sporova, ima brojne prednosti zbog čega postoji potreba za njenom širom primjenom u privrednim sporovima, ocijenila je predsjednica Vrhovnog suda, Vesna Medenica.

„Važno je istaći brojne prednosti arbitraže i potrebu za njenom širom primjenom u privrednim sporovima jer samo tim putem se postiže mirenje stranaka, ekonomičnost postupka pred sudovima i brži put do pravosnažne sudske odluke“, kazala je Medenica u Privrednoj komori (PKCG), povodom Crnogorskog arbitražnog dana.

Ona je navela da će sudska vlast učiniti dodatne napore kako bi doprinijela unaprijeđenju poslovnog ambijenta kroz postizanje višeg stepena pravne sigurnosti.

„U okviru sudske vlasti snažno podržavamo svaku promociju alternativnog načina rješavanja sporova kako bismo građanima i svim preduzećima obezbijedili djelotvoran i efikasan pravosudni sistem“, saopštila je Medenica.

Prema njenim riječima, vođenjem dijaloga sa predstavnicima udruženja banaka razmataju mogućnost načina za eliminisanje ili smanjenje određenih nedostataka u praksi, koji su prepoznati kao prepreka ili u bliskoj budućnsoti mogu predstavljati prepreku za efikanost poslovanja bankarskog sektora.

„Imajući u vidu da razvoj privatnog sektora u Crnoj Gori mora biti dodatno pojačan, uvjerena sam da u sudstvu imate neformalnog ali pouzdanog partnera koji će učiniti sve što je u njegovoj moći za puno poštovanje principa vladavine prava“, poručila je Medenica.

Najčitanije