fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryPotencijalna proizvodnja ne može se očekivati u naredne četiri godine

Potencijalna proizvodnja ne može se očekivati u naredne četiri godine

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Potencijalna proizvodnja nafte u crnogorskom podmorju u savršenom scenariju ne može se očekivati u naredne četiri godine, a prvi prihodi, koji bi bili sredstva fonda, neće biti ostvareni još par godina nakon toga, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

U državni budžet se po osnovu plaćenih naknada za dodijeljene koncesije za istraživanje nafte i gasa u crnogorskom podmorju od 2016. godine, kada je država potpisala prvi ugovor za taj posao sa italijansko-ruskim konzorcijumom Eni-Novatek, slilo oko milion EUR.

Iz Ministarstva su Vijestima kazali da će u narednoj godini biti završen zakon kojim će biti uređeno pitanje funkcionisanja posebnog fonda u koji će se slivati dio prihoda od poreza po osnovu ostvarene dobiti kompanija koje dobiju posao u istraživanju nafte i gasa u crnogorskom podmorju.

Od ukupnog prihoda, fondu će pripadati 85 odsto, a državnom budžetu 15 odsto.

Predlog zakona o fondu za ugljovodonike u Skupštini je trebalo da se nađe do 31. decembra 2014. godine, što se nije dogodilo. Vlada je kasnije predložila da se umjesto posebnog zakona o Fondu donese uredba prema kojoj će on biti formiran najkasnije do 31. decembra prošle godine.

“Imajući u vidu dinamiku realizacije istražnih aktivnosti, potencijalna proizvodnja u savršenom scenariju ne može se očekivati u naredne četiri godine, a prvi prihodi, koji bi bili sredstva ovog fonda, neće biti ostvareni još par godina nakon toga”, kazali su iz Ministarstva.

Iz tog Vladinog resora su kazali da Crna Gora nije u kašnjenju, već je riječ o kompleksnoj materiji.

“Vjerujemo da smo napravili dobru procjenu kada smo odlučili da na uštrb roka koji nije od suštinskog značaja, pripremimo kvalitetan zakon o naftnom fondu”, dodali su iz Ministarstva.

Zakon o naftnom fondu će, kako su najavili, biti završen tokom naredne godine i u skladu sa već postojećim procedurama biće predmet javne rasprave.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije

institut simo milosevic

Rakčević spreman da državi proda akcije Instituta Igalo za pet miliona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Privrednik Žarko Rakčević, koji je i jedan od manjinskih akcionara Instituta...