fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPotpisano 140 ugovora za IPARD podršku primarnoj proizvodnji

Potpisano 140 ugovora za IPARD podršku primarnoj proizvodnji

Bijelo Polje, (MINA-BUSINESS) – U Crnoj Gori je od ukupno 389 zahtjeva pristiglih u okviru javnog poziva za podršku primarnoj proizvodnji, potpisano 140 ugovora za poljoprivrednike iz 18 opština, saopštio je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Milutin Simović.

„Ukupne investicije za sada iznose 5,2 miliona EUR, a očekivana podrška oko 2,9 miliona EUR“, rekao je Simović.

On je danas u Bijelom Polju, tokom prvog dana četvrodnevne posjete sjeveru, predstavio rezultate prvog javnog poziva za podršku primarnoj proizvodnji, u okviru IPARD programa.

Simović je kazao da je od ukupnog broja odobrenih ugovora najveći broj iz Bijelog Polja, njih 36, odnosno 25,7 odsto.

Iz Ministarstva poljoprivrede je saopšteno da je od ukupnog broja odobrenih ugovora više od 62 odsto iz sjevernog regiona.

„Tim investicijama će 140 poljoprivrednika nabaviti 120 novih traktora, 130 komada priključne mehanizacije, izgraditi nove objekte i podići nove višegodišnje zasade, čime će osigurati i unaprijediti prihode svojim domaćinstvima“, rekao je Simović.

On je naveo da se, prema projekcijama Ministarstva, očekuje da još 100 poljoprivrednika zadovolji uslove javnog poziva do sredine jula.

„Tada ćemo imati ukupno 240 potpisanih ugovora s ukupnom vrijednošću investicija od 14,5 miliona EUR, odnosno podrškom u iznosu od 7,8 miliona EUR“, precizirao je Simović.

Crna Gora je 2017. godine završila proces akreditacije za IPARD program i dobila ovlašćenje za upravljanje sa 39 miliona EUR sredstava Evropske unije (EU).

Tokom prošle godine objavljena su dva javna poziva – za bespovratnu podršku investicijama u primarnu proizvodnju i preradu, na koje je stiglo 434 zahtjeva poljoprivrednih proizvođača.

Do sada je potpisano 20 ugovora za podršku preradi, ukupne vrijednosti investicija od 11,8 miliona EUR i očekivanom bespovratnom podrškom od oko 4,9 miliona EUR.

„Dakle, u okviru ta prva dva javna poziva će se kroz 260 ugovora realizovati investicije vrijedne preko 26 miliona EUR uz bespovratnu podršku od skoro 13 miliona EUR, od čega je 75 odsto evropskih i 25 odsto sredstava iz nacionalnog budžeta“, kazao je Simović.

On je saopštio da je realizacija zahtjevnog programa, kakav je IPARD, bila svojevrstan ispit za administraciju i poljoprivrednike.

Simović je naveo da nije u potpunosti zadovoljan brzinom implementacije.

„Smatram da možemo i moramo i brže i efikasnije. Moramo u prvi plan staviti potrebe vrijednih poljoprivrednih proizvođača kojima je bitan svaki dan“, poručio je Simović.

Pored velikog IPARD-a, u ovoj godini, u okviru programa IPARD like 2, realizuju se i 33 projekta ukupne vrijednosti investicija 3,2 miliona EUR, uz bespovratnu podršku od 1,3 miliona EUR.

Simović je najavio da će sjutra u Beranama biti predstavljeni rezultati poziva za podršku za nabavku mehanizacije, a u nedjelju u Petnjici rezultati javnog poziva za podršku mladim poljoprivrednicima.

Šef Sektora za saradnju u Delegaciji EU u Crnoj Gori Herman Spitz, kazao je da je zadovoljan zbog najave da će do kraja juna, ako sve bude išlo po planu, biti potpisan značajan broj novih ugovora.

„Veliki broj prijava znači da poljoprivredni sektor ima značajnu potrebu za investicijama, ali u isto vrijeme, ono što je još značajnije, pokazuje se da veliki broj poljoprivrednika i preduzetnika želi da preuzme izazove modernizacije i razvoja sopstvenih biznisa“, ocijenio je Spitz.

Najčitanije