fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijePotpisivanje ugovora do kraja godine

Potpisivanje ugovora do kraja godine

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Elektroprivreda (EPCG) očekuje interesovanje velikog broja renomiranih svjetskih kompanija za tender za ekološku rekonstrukciju Termoelektrane (TE) Pljevlja, a potpisivanje ugovora se očekuje do kraja godine, saopštio je izvršni rukovodilac Funkcionalne cjeline (FC) Proizvodnja, Luka Jovanović.

“Nakon što smo raspisali postupak javne nabavke očekujemo, prije svega, interesovanje velikog broja renomiranih svjetskih kompanija sa iskustvom u realizaciji ovog projekta. Ukoliko se proces tenderskog postupka bude realizovao planiranom dinamikom, potpisivanje ugovora očekujemo do kraja tekuće godine”, rekao je Jovanović.

On je listu Elektroprivreda kazao da bi radovi trebalo da budu realizovani od naredne do 2021. godine, jer je idejni projekat ekološke rekonstrukcije uradila renomirana njemačka kompanija Steag Energy u korespodenciji sa rukovodiocima Termoelektrane.

“Shodno tenderskoj dokumentaciji, a na osnovu idejnog projekta, procijenjen iznos te investicije je oko 45 miliona EUR što je i definisano budžetom za naredni petogodišnji investicioni plan. On će biti realizovan planskom dinamikom u zavisnosti od obaveza koje proističu prema usvojenim evropskim direktivama i opt-out opciji koja ističe krajem 2023. godine”, objasnio je Jovanović.

EPCG će ukupno uložiti oko 20 miliona EUR i u projekat nastavka korišćenja i fazne rekultivacije deponije Maljevac. Tokom protekle godne za potrebe tog projekta ukupno je utrošeno blizu devet miliona EUR.

“Sama rekultivacija deponije će se realizovati po fazama. U ovoj godini će, u okviru realizacije ugovora o korišćenju sredstava za realizaciju projekta Upravljanje industrijskim otpadom i čišćenje za remedijaciju lokacije Pljevlja potpisanog sa ministarstvima finansija i održivog razvoja i turizma, početi radovi na rekultivaciji kasete 2 na deponiji Maljevac koji će se finansirati iz kredita Svjetske banke u iznosu od četiri miliona EUR”, precizirao je Jovanović.

Rekultivacija kasete 1 će se realizovati od naredne do 2021. godine, dok će se konačno sa rekultivacijom kasete 3 početi u 2023. godini.

“Ekološkom rekonstrukcijom bloka I, prije svega, obezbjeđuje se ispunjavanje obaveza i poštovanje najstrožijih parametara zaštite životne sredine Evropske unije. Projekat obuhvata, zajedno sa revitalizacijom deponije Maljevac, izgradnju sistema za odsumporavanje, sistema za denitrifikaciju, unapređenje rada elektrofilterskog postrojenja kao i izgradnju sistema za tretman otpadnih voda, rekonstrukciju pomoćne kotlarnice, rekonstrukciju postrojenja za odvod šljake i pepela, izradu rashladnog tornja kao i mjere zaštite za smanjenje buke”, naveo je Jovanović.

On je, odgovarajući na pitanje šta dobija država, građani ali i EPCG projektom ekološke rekonstrukcije, kazao da time svode sve emisije i produkte sagorijevanja uglja i hemijskih procesa koji se odvija prilikom proizvodnje električne energije, na granice ispod dozvoljenih, shodno zakonskoj regulativi Crne Gore i evropskim direktivama o emisijama iz termo izvora na ugalj.

“Radni vijek poslije ekološke sanacije vezan je za stanje i pouzdanost opreme same elektrane. Na osnovu do sada odrađenog broja radnih sati, ulaganja u revitalizaciju opreme i podizanje snage na 225 megavata (MW) i ispitnih kontrola stanja materijala, procjenjuje se nastavak rada termoenergetskog kompleksa u Pljevljima narednih 20 do 30 godina”, rekao je Jovanović.

Termoenergetski blok u Pljevljima generiše 1,2 hiljade zaposlenih, te su, kako je kazao, svjesni činjenice koliki broj radnika je uposlen u cijelom lancu funkcionisanja termoenergetskog bloka u Pljevljima, a sa druge strane i važnosti baznog izvora električne energije koja je za Crnu Goru neupitna.

“Zato ističemo da je kompleks TE i Rudnik uglja jedan od ključnih djelova elektroenergetskog sistema Crne Gore i od ogromnog je značaja za njegovu stabilnost. Ono što je najvažnije za građane Pljevalja da će se uporedo sa ekološkom rekonstrukcijom obezbijediti i izvor toplotne energije za toplifikaciju grada”, dodao je Jovanović.

Prema njegovim riječima, plan je da godišnji zastoji u tom periodu ne prelaze interval veći od dva do tri mjeseca, što će se postići organizacijom posla na gradilištu tako što će se većina radova obavljati nesmetano u toku proizvodnog rada TE.

“Ovakva dužina zastoja ne bi trebalo da napravi velike poremećaje u potrebama za balansiranje sa količinama električne energije. U slučaju izražene potrebe za nepredviđenim dužim zastojima naš sektor za upravljanje energijom će dobiti pravovremenu informaciju sa ciljem da može na vrijeme, na tržištu, obezbijediti eventualne manjkove energije”, zaključio je Jovanović.

Najčitanije

CEDIS

Djelovi Danilovgrada u nedjelju bez struje

Podgorica, (MINA) – Djelovi Danilovgrada biće u nedjelju više sati bez struje, zbog radova...