fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryPotpisivanje ugovora za HE Perućica na proljeće

Potpisivanje ugovora za HE Perućica na proljeće

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ugovor o kreditu sa Njemačkom razvojnom bankom (KfW) za rekonstrukciju Hidroelektrane (HE) Perućica, projekta vrijednog 33 miliona EUR, biće potpisan na proljeće, saopštio je rukovodilac Direkcije za razvoj i inžinjering u Elektroprivredi (EPCG), Ivan Mrvaljević.

On je Pobjedi kazao da faza II rekonstrukcije i modernizacije HE Perućica, saglasno obimu i prioritetima u okviru studije koju je uradio konsultant Lahmeyer International, između ostalog obuhvata rekonstrukciju i modernizaciju hidromašinske i elektro opreme agregata A5, A6 i A7, hidromehaničke opreme zatvaračnica, opreme za hidrološko-hidraulička mjerenja i ugradnju integralnog informacionog sistema na nivou elektrane.

On je naveo da je iza EPCG, sa aspekta implementacije razvojnih projekata, impresivna godina, jer je u investicione projekte uloženo ukupno 12 miliona EUR.

Mrvaljević je podjsetio da je u julu prošle godine, potpisivanjem ugovora od 10,3 miliona EUR sa JV Litostroj Power iz Slovenije i ABB za rekonstrukciju hidromašinske i elektro opreme agregata Al, A2, i A3 i postrojenja sopstvene potrošnje, počela realizacija druge faze rekonstrukcije HE Piva.

“Ugovoreni dinamički plan se u potpunosti poštuje i u ovoj godini će biti završene sve planirane aktivnosti na agregatu A2, koji će prvi biti mođernizovan. Radovi na agregatu Al su predviđeni za narednu godinu, dok je 2021. rezervisana za agregat A3“, objasnio je Mrvaljević.

U naredne tri godine će 15 miliona EUR biti uloženo u HE Piva, uključujući i kapitalni remont agregata A2 i A3, koji realizuje tim HE Piva.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije